Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23480 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Єгор Гриник

Санітарне вирубування дерев у Карпатах використовують як спосіб отримати деревину там, де інші види рубок обмежено або заборонено. Про це йдеться у матеріалі експерта з лісової політики ГО «Українська природоохоронна група» Єгора Гриника на УП.Життя.

У 2018 році на Закарпатті санітарними рубками заготовили 776 тисяч кубометрів деревини. Це в півтора рази більше, ніж «комерційними» рубками. У порівнянні з 2017 роком масштаби санітарних рубок збільшилися більш як удвічі.

Фото: Єгор Гриник

Згідно з даними німецьких експертів, більше половини оглянутих ними санітарних рубок у Карпатах були призначені неправомірно або ж викликали запитання.

Побувавши у Яснянському лісгоспі, автор виявив, що лісники ніяк не позначають межі вирубки, вирішуючи на власний розсуд, скільки зрубати; вирубують додаткові дерева, ховаючи пні під гілками; переправляють деревину срумком, захаращуючи його.

Фото: Єгор Гриник

Лісники запевняють, що санітарні рубки – найбільш ефективний спосіб боротьби з усиханням ялинових лісів. Також у такий спосіб попереджають розповсюдження шкідників.

Та за словами Гриника, значна частина санітарних рубок абсолютно беззмістовна. Наприклад, проведення рубки вимагає до семи погоджень, на які підуть кілька місяців. За цей час комахи-шкідники встигають полишити відібрані дерева.

Фото: Єгор Гриник

У низці країн Європи між виявленням ураженого шкідником дерева та його рубкою минають лічені дні. Саме тому Кабмін ухвалив нову програму, яка вимагає спростити процедуру отримання дозволів на санітарні рубки. Проте це може лише погіршити ситуацію, вважає Гриник.

Читайте також: Щоб врятувати планету, швейцарські вчені пропонують засадити Росію лісами

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button