Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 289 днів. За цей час ми опублікували 23587 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Massachusetts Institute of Technology, G. E. Kidder Smith

В американському місті Баффало, штат Нью-Йорк, почали зносити житловий комплекс у стилі бруталізм, спроєктований архітектором Полом Рудольфом наприкінці 1960-х років, повідомляє The Architect’s Newspaper.

Місто Баффало розташоване на березі озера Ері, біля Ніагарського водоспаду, поряд із кордоном з Канадою. Бетонний комплекс Shoreline Apartments на 142 квартири було збудовано у 1974 році на узбережжі озера. Це було доступне житло, яке відрізнялося від типових житлових блоків Ле Корбюзьє.

Макет Shoreline Apartments, презентований у музеї MoMA в Нью-Йорку. З цього плану вдалося втілити лише половину. Фото: The Estate of Paul Rudolph, The Paul Rudolph Heritage Foundation

В останні десятиліття будинки не доглядалися й потребували капітального ремонту. Частина мешканців переїхала до районів із менш щільною забудовою. Тож місто передало бруталістський квартал компанії Norstar Development під нову житлову забудову.

Фото: Donald Luckenbill, The Estate of Paul Rudolph, The Paul Rudolph Heritage Foundation

У 2015 році девелопер зніс частину кварталу, але демонтаж довелося зупинити через протистояння активістів. Зокрема, один із мешканців, Джон Шмідт, подав до суду на забудовника. Він був останнім, хто відмовився залишити свою квартиру.

Інтер’єр однієї з квартир. Фото: Joseph W. Molitor, Columbia University

«Я можу споглядати річку Ніагара, бачу звідси Канаду та озеро Ері. Біля мого будинку ще лишилися дерева. Надворі є місце, де сім’ї влаштовували пікніки та вечірки, а діти бігали й гралися», – розповідав 57-річний Шмідт Сitylab.

Фото: Massachusetts Institute of Technology, G. E. Kidder Smith

Втім, активістам не вдалося домогтися визнання бруталістського комплексу пам’яткою архітектури, Шмідт програв суд і переїхав. На ділянці, де п’ять років тому було демонтовано деякі будинки, вже з’явилася нова забудова. Загалом Norstar Development зведе тут 18 житлових будинків.

Нова забудова. Фото: Norstar Apartments

Демонтаж будинків почався 23 січня. Повністю знести бруталістський квартал планують до травня.

Читайте також: Грузинська компанія перетворює радянські бруталістські будівлі на готелі

Нагадаємо, торік у Лондоні почали зносити бруталістський автопарк. На його місці збудують десятиповерховий готель.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button