Шеф-кухар Клопотенко запустив збір коштів, щоб оновити меню в українських школах
Впровадження нового меню у шкільних їдальнях вирішили прискорити власними силами.
Впровадження нового меню у шкільних їдальнях вирішили прискорити власними силами.
Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 121 днів. За цей час ми опублікували 24983 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
Підтримати | Хто ми такі?
Команда проєкту «Нове шкільне харчування I Cult Food» вирішила прискорити впровадження оновленого меню у школах в Україні. Для цього запустили спільнокошт, повідомив ініціатор проєкту, шеф-кухар Євген Клопотенко.
Упровадженням програми у регіонах України займатимуться учасники спільноти «Лідери руху Cult Food», до якої увійшли активні батьки, директори шкіл, працівники держустанов та підприємств. Вони вже мають досвід у реформуванні шкільного меню і можуть консультувати бажаючих.
«Це представники нашого проєкту у кожній області України. Люди, які добровільно захотіли допомогти впроваджувати Нове шкільне меню на місцях. Так значно ефективніше. Щоб якомога швидше діти у різних школах мали змогу їсти корисну їжу», – пише Клопотенко, закликаючи допомогти проєкту будь-якою сумою, від 10-20 гривень.
Зібрані на спільнокошті гроші підуть на транспортні витрати та винагороди учасникам проєкту. Також на проєкт спрямують ґрантові кошти.
Днями дружина президента Олена Зеленська заявила про початок роботи над пілотним проєктом із реформування шкільного меню. Клопотенко зауважив, що проєкт «Нове шкільне харчування» – це окремий соціальний проєкт, який він із командою створили три роки тому. Водночас він схвалив те, що Зеленська взяла це питання до уваги.
З початку минулого року в Києві почали впроваджувати нову систему харчування за принципом «шведського столу» за рецептами Клопотенка. У КМДА повідомляють, що вже половина київських шкіл перейшла на нову систему.
Водночас батьки учнів скаржаться на те, що навіть за новою системою деякі їдальні пропонують дітям несмачну їжу. Клопотенко визнав, що в деяких школах ідею не вдається повністю реалізувати, оскільки кухарі звикли готувати по-старому.
Держпродспоживслужба констатувала, що принаймні у кожній четвертій школі України учням не додають молока, яєць, фруктів, овочів, риби та м’яса. Калорійність забезпечують переважно за рахунок вуглеводів – цукру, круп, макаронів та олії.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті