Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 288 днів. За цей час ми опублікували 23569 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Новий ліхтар над історичним ліхтарем, що не горить. Фото: Віталій Селик

Біля станції метро «Університет» понад історичними ліхтарями на паркані ботанічного саду встановили нові ліхтарі з надто яскравим світлом. Про це повідомляє киянин Віталій Селик.

Разом із засновником ГО «Лампочки» Олександром Даниловим він виміряв рівень освітленості в люксах та теплоту світла у кельвінах за допомогою портативного люксометру Opple Light Master.

Під ліхтарем біля підземного переходу пристрій показав 124 люкси. Чинні ДБН рекомендують 6-10 люкс для тротуару.

Фото: Віталій Селик

Через таку яскравість і нерівномірне освітлення площі ліхтарі засліплюють, коли людина виходить із переходу або метро, і навпаки.

«Це просто пекло! Світло направлено шалено б’є в очі. Відчуваєш себе зварником. В очах відразу після виходу з метро починають скакати світлові зайчики», – коментує Селик.

Теплота світла склала, за показами прибору, 4345 кельвінів, в той час як у тендері 4000. Це доволі холодне світло, яке Селик описує «як у реанімації».

Порівняння теплоти світла. Фото: Вікіпедія

Під ліхтарями, що освітлюють пішохідну частину посередині бульвару Шевченка, яскравість склала 53 люкса, а теплота – 4236 кельвінів. Селик зауважує, що останні 150 років на бульварі вистачало світла від ліхтарів, які освітлюють дорогу. При цьому на лавці посеред бульвару освітленість падає до шести люксів, що створює значні перепади.

Фото: Віталій Селик

За словами Селика, в одні дні старі історичні ліхтарі лишаються неввімкненими і стоять просто для прикраси, і інші дні – їх вмикають, що ще більше посилює яскравість світла.

Обидва ліхтарі ввімкнено. Разом яскравість складає 124 люкси. Фото: Віталій Селик

Читайте також: Засліплює водіїв, не вистачає пішоходам: за що критикують нове освітлення в Києві

Нагадаємо, нещодавно кияни звернули увагу на заміну історичних ліхтарів у Маріїнському парку. Раніше у ботсаду імені Фоміна ліхтарні стовпи ХІХ століття замінили на нові. Ліхтарі «під старовину» також встановили на бульварі Тараса Шевченка.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button