Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Усі візуалізації: BADE Architecture

Днями Київзеленбуд оприлюднив концепцію капітального ремонту Голосіївського парку, яку розробила компанія «Баде» на чолі з головним архітектором проєкту Павлом Бадаянцем.

Концепція передбачає оновлення території на площі майже 126 гектарів. Це відбуватиметься у декілька черг. Під час першого етапу планують організувати вхідну групу біля метро «Голосіївська». Навколо озера збудують фудкорт, в озері з’явиться фонтан, буде створено велике дитяче ігрове містечко площею 8353 квадратних метри.

На другому етапі будуватимуть спортивний майданчик площею 5300 метри квадратні, вбиральні, водограй, оглядовий майданчик, пішохідний маршрут із дерев’яними містками, скейт-парк. Заплановано кілька паркувальних майданчиків для автомобілів та велосипедів, а також автопарковку з пунктами зарядки електрокарів. Горіхуватські ставки розчищатимуть окремо на замовлення КП УЗН Голосіївського району.

«Концепцією запропоновано розглянути можливість реалізації туристично привабливих інвестпроєктів – станції канатної дороги та театру на дві зали», – зазначають у Київзеленбуді.

Критика киян

Пропозиції та зауваження прийматимуть до першого березня – їх просять залишати у коментарях під відеопрезентацією. Генплан парку можна скачати за посиланням.

Зауваження, часом доволі різкі, не забарилися. Кияни закидають концепції надмірне втручання: мовляв, забагато бетону, доріжок, майданчиків, різноманітних конструкцій та комерційних розважальних об’єктів.

Зокрема, найбільше негативних відгуків отримала пропозиція облаштувати навісні канатні доріжки. Пропонують просто відремонтувати ті доріжки, які є, й очистити озера, а також просять не робити парковку для автомобілів за рахунок території парку.

«Обов’язково треба вгризатися в живе тіло парку, щоб остаточно знищити чи не єдиний осередок нормальної природи серед міста… Побільше музону, пластику, атракціонів, розваг, їсти, пити, пити, їсти… Як завжди, наміри – виключно для людей, але природа і щось живе, справжнє, муляє, хочеться його заасфальтувати, загнати у доріжки, фонтани, крики і безкінечне сьорбання і плямкання», – пише синоптик Наталка Діденко, яка живе поряд із парком.

Пояснення Київзеленбуду

У відповідь на негативні відгуки Київзеленбуд написав окремий пост із роз’ясненнями. У першу чергу запевняють, що поки що йдеться не про робочий проєкт, а лише про загальне бачення.

У Київзеленбуді запевняють, що усі мощення – кольоровий асфальт, кольоровий асфальтобетон, тротуарна плитка, гумове покриття дитячих та спортивних майданчиків – займатимуть менше 7% від площі парку в 126 гектарів (це виходить майже дев’ять гектарів). У підприємстві запевняють: якщо з презентації здається, що мощення займають забагато площі, то це тільки здається.

Після обговорення концепції та коректур у складі проєкту буде розроблено том «Оцінка впливу на навколишнє середовище».

Також зазначають, що схему велодоріжок узгоджуватимуть під час розробки робочого проєкту. Під автопарковки передбачається чотири місця з різних сторін парку: «їх розташують на тих локаціях, де не ростуть дерева, а як покриття для них планується газонна решітка».

Дитячі та спортивні майданчики, кажуть у Київзеленбуді, встановлюватимуть на місці вже існуючих конструкцій; фудкорти – на місці нелегальних кіосків та автокав’ярень. Столики біля водойми будуть публічним простором, не «приватизованим» підприємцями.

Запевняють, що фонтан і водограй виконуватимуть не лише декоративну функцію. Так, фонтан в озері виконуватиме функцію аератора, який збагачує воду киснем.

Враження ландшафтних архітекторів

У коментарі «Хмарочосу» ландшафтна архітекторка Ксенія Феофілактова зазначила, що концепція на нинішньому етапі викликає багато запитань.

«Автори проекту хочуть змінити на краще колишній радянський парк, але це більш нагадує “косметичний ремонт”: ми замінимо асфальт на кольорові фемки, зламані лави замінимо на нові, кіоски з кавою та їжею замінимо на інші кіоски з кавою та їжею… Але де філософія? Чим цей парк відрізнятиметься від іншого? Фонтан при вході, фонтан у водоймі… А може, хай це буде тихий парк? Без пишних атракцій? Природні краєвиди самі по собі можуть бути захопливим видовищним спектаклем. Якщо ще їх гарно обрамити, це буде шедевр», – зазначає вона.

На її думку, проєкт парку, який займає таку велику площу та є важливим простором для всього міста, має бути розроблено на підставі конкурсу.

Ландшафтний архітектор, засновник архітектурної студії Zemlia Семен Поломаний сказав «Хмарочосу», що не маючи перед очима повної документації з відображенням підходу до проектування та обґрунтуванням рішень, на цьому етапі важко щось предметно коментувати. З архітектурної точки зору багато що в оприлюдненій презентації виглядає добре, проте виникає питання, чи це дійсно підходить цьому місцю. Він зауважує, що Голосіївський парк сам по собі вже гарний і, можливо, потрібні менш масштабні, мінімалістичні рішення.

«Якщо умовно поділити складові проєкту на розважальну/культурну та природну/екологічну, вони мають відображатися у проєкті 50/50. При цьому регенерація та збереження екосистем – не менш важлива задача, ніж розважальна інфраструктура», – вважає Поломаний.

На його думку, передусім потрібен правильно вибудований процес комунікації, який залучає мешканців та усіх ключових гравців від самого початку проектування. Автори проєкту мають провести аналіз та опитування. По-друге, важливою складовою має бути розробка екологічної концепції та забезпечення сталого розвитку.

Директорка ландшафтної студії «Вишукане Садівництво» Ольга Чаус вважає, що поки що критикувати концепцію немає особливих причин, якщо не рахувати неминуче знищення рослинності.

«Під час будівельних робіт буде втрачено велику кількість дерев. Адже там, де в проєкті дитячі майданчики і доріжки, на момент будівництва будуть будівельні майданчики. А це означає, що буде втрачено рослини на цій площі та ще метрів по п’ять у різні боки. Та й для проїзду великої техніки також потрібні просіки, а це знов-таки втрата рослин. На жаль, без таких жертв при такому масштабному проєкті, роботи виконати не вийде», – вважає вона.

Вона зауважила, що у проєкті обов’язково потрібно буде зробити правильний підбір рослин.

«Сучасний проєкт, орієнтований для відпочинку жителів, що проживають навпроти чи будуть проживати у новому ЖК, який там будується», – підсумувала Чаус.

Нагадаємо, нещодавно у Голосіївському парку комунальники зруйнували трактором трампліни стихійного велосипедного парку для екстремального спорту.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button