Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Дар’я Андрєєва.

На київському залізничному вокзалі висить табличка з написом «Вас можуть пограбувати цигани». Фото опублікувала Дар’я Андрєєва.

В англійській версії оголошення «цигани» не згадуються – лише «крадії».

Дев’ятого березня міністр інфраструктури Владислав Криклій приєднався до рейду Муніципальної Варти Києва на залізничному вокзалі. Також долучився депутат від «Слуги народу» Роман Грищук. За його словами, на зустрічі домовилися, зокрема про те, що Муніципальна варта цілодобово допомагатиме поліції фіксувати усі порушення.

Рейд Муніципальної варти на київському вокзалі. Фото: Роман Грищук.

Грищук також похвалив стріми з вокзалу, що їх проводить учасник Мунварти та ультраправого угруповання С14 Сергій Бондар: «Тисячі киян у прямому ефірі бачать, як вільно себе на вокзалі почувають злочинці, і як нахабно запевняють, що нічого їм не буде».

Рейд Муніципальної варти на київському вокзалі. Фото: Роман Грищук.

Дослідниця правих рухів Ганна Гриценко прокоментувала Хмарочосу, що Муніципальна варта є проєктом ультраправої організації С14 і «загалом є пристойною ширмою для групи, яка практикує насилля».

Дослідники правих рухів Андреас Умланд, Антон Шеховцов, В’ячеслав Ліхачов та Харківська правозахисна група відносять С14 до неонацистських рухів, а Держдеп США характеризує організацію як «групу ненависті». С14 відома, зокрема, нападами на ромів, деякі проводили спільно з Муніципальною вартою.

На стрімах Бондара зафіксовано випадки, коли він застосовував насилля до осіб на вокзалі. Сам він стверджував, що «у здоровому суспільстві неприйнятне насильствофобство».

Скріншот: Tetiana Borzda

Скріншот: Kateryna Babych

Згідно з законом про Муніципальну варту, серед завдань цієї організації, – інформування органів внутрішніх справ про порушення. Муніципальна варта утримується за кошти бюджету Києва.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button