Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Пандемія коронавірусу COVID-19, закриття кордонів, введення карантину в багатьох країнах світу поставили перед людьми та урядами нові виклики. 

У зв’язку з суворими рекомендаціями залишатися вдома та мінімізацією соціальної активності чимало людей, які займалися непостійною працею або ж працювали фрилансерами, залишились без роботи. 

У ситуації вимушеного безробіття постає питання – де брати гроші на орендну плату та комунальні послуги? Як наслідок, чимало жителів Києва вже стикнулися не лише зі страхом, але й реальною загрозою опинитися на вулиці через фінансову неспроможність платити за житло. Про що свідчить кількість постів у соцмережах на цю тему. У окремій групі ризику – люди зі статусом тимчасово переміщених осіб.

Сфера оренди житла в Україні, за даними дослідження CEDOS, «неврегульована, не гарантує стабільності і стигматизована». 46% населення, опитаного до пандемії, були змушені економити, щоб платити за оренду. Ці витрати охоплюють від половини до третини сукупного доходу. Як бути орендарям, якщо вони втрачають змогу отримувати цей дохід, як це трапилося зараз?

Як допомагають громадянам уряди інших країн?

Уряди багатьох країн, які обмежили соціальну активність населення чи запровадили карантин, взяли на себе деякі зобов’язання, аби допомогти своїм громадянам у ситуації вимушеного безробіття.  

Міська влада Денверу, Сіетлу, Сан-Франциско, Сан-Антоніо та Нью-Йорка в США заборонила примусове виселення на час спалаху вірусу, оскільки неплатоспроможні жителі, ймовірно, несподівано втратили дохід і тому не можуть дозволити собі платити оренду. Це означає, що власники нерухомості не можуть подавати нові заяви про виселення, а вже наявні справи – не розглядатимуться. Повідомлення про виселення припиняють надсилати також в окрузі Маямі-Дейд (Флорида). Ба більше, уряд США готується виплатити громадянам пряму допомогу в розмірі щонайменше 1000 доларів через карантин. 

Адвокати орендарів у Вашингтоні закликають чиновників посилити захист орендарів на тлі пандемії коронавірусу.

В Італії припиняють іпотечні платежі для пом’якшення економічного удару пандемії для домогосподарствах. 

У Франції скасували плату за квартиру та комунальні послуги –  рахунки за газ, електроенергію, також не нараховуватимуть квартплату. 

Асоціація житлових орендодавців Великої Британії, до складу якої входять члени Англії та Уельсу, заявила, що орендодавці повинні дозволити виплачувати оренду пізніше, за умови, що орендар має хорошу історію платежів. Британський банк RBS, дозволить людям, які постраждали від спалаху коронавірусу, на три місяці відтермінувати іпотеку та повернення кредитів.

Крім того, працівникам приватного сектору, у яких немає змоги працювати через кризу з коронавірусом, уряд Данії планує платити 75% зарплати. Таке рішення стало домовленістю між урядом, власниками компаній та профспілками і діятиме з 9 березня до 9 липня. 

Також деякі власники житла запускають кампанію зі скасування орендної плати на квітень. Так, приміром, зробив Натан Ніколс, який володіє двома будинками в Портленді, де живуть люди, що отримують зарплату погодинно. Його публікація в Фейсбуці стала вірусною – її поширили більше, ніж  23 тисяч людей. Ніколс закликав інших орендодавців «серйозно поставитися до ситуації» і подумати про «допомогу в оренді». 

Які рішення прийняла українська влада?

18 березня Президент України підписав закон №3219 (про «запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби»), який на період карантину та впродовж 30 днів після його відміни призупиняє виплати за іпотекою і забороняє штрафувати за несвоєчасну оплату комунальних послуг та відключати ці послуги чи виселяти з житла (зокрема, навіть для виконання рішення суду, яке також відкладається). 

Також держава зобов’язалася оплатити частину комунальних послуг за час вимушеного перебування українців на карантині. Міністерства соціальної політики, фінансів та економіки протягом трьох днів повинні розрахувати суму коштів і визначити відсоток, який можуть компенсувати за «комуналку» під час карантину.

При цьому в законі не йдеться про захист достатньо вразливої категорії населення – орендарів і захист їхнього права на житло. З якими ризиками стикнулися мешканці Києва, які орендують житло, і які загрози становить для них новий «режим надзвичайної ситуації»?

Чому деякі мешканці Києва можуть
опинитися на вулиці на час карантину?

Раптовий ремонт

Журналістка Дар’я Куренная дізналася про необхідність шукати нове житло у суботу, 14 березня. За день до того вона розрахувалася з орендодавицею за наступний місяць. Через кілька годин після візиту їй зателефонували і повідомили, що власники квартири (які наразі живуть в Італії) вирішили робити ремонт. Як наслідок, Дар’я може проживати в квартирі лише до 15 квітня. 

Орендарка, заселяючись у квартиру, підписувала договір про оренду, але після підвищення плати договір не поновили. Тому наразі він втратив юридичну силу. Журналістка орендувала своє житло два з половиною роки і не мала ніяких конфліктів з власницею. На аргумент про складнощі пошуку житла під час карантину, орендодавиця відповіла: «А що карантин? Квартири все рівно здають!»

«Вимушена терміново шукати житло і гроші, бо переїзд – це завжди кошти за два місяці, плюс витрати на перевезення речей. Не кажучи вже про пересування містом без метро. Ситуація не з приємних, бо по суті тебе виселяють в час, коли обсяги роботи і так скорочуються. Мені немає куди їхати. Я з Донецька, місто окуповане», – розповідає Дар’я. 

Терміновий продаж

Інший мешканець Києва розповів «Хмарочосу», що власник орендованої його сім’єю (чоловік, дружина і донька) квартири вирішив терміново її продати. Сім’я повинна знайти собі нове помешкання до першого квітня. Договір оренди  підписували два роки тому, але всього на пів року, після цього договір не подовжили. Власник аргументував своє рішення тим, що квартира перебуває під заставою, і на нього тисне банк. Якщо житло терміново не продати, то його, ймовірно, відберуть. Однак, таке пояснення не полегшує термінові пошуки квартири для сім’ї орендаря.

Втрата роботи і збільшення орендної плати

Інша мешканка Києва висловила побоювання про можливу неспроможність заплатити за оренду наступного місяця. 37-річна жінка працює з людьми, а її замовлення напряму залежать від кількості клієнтів. За тиждень до карантину люди почали відмовлятись від замовлень, а під час карантину замовлення взагалі зникли. 

«Я проживаю в орендованих квартирах більше двадцяти років. Щоразу, коли виникали фінансові проблеми в країні, плату за житло підіймали. Коли я не могла платити, то мені просто казали – виїзжай. Зараз ситуація з підвищенням орендної плати повторилася. Я була готова до цього, але не була готова до втрати роботи», – розповідає мешканка Києва. 

За її словами, жінка намагалася переконати власницю відтермінувати плату чи заплатити хоча б половину, але отримала відмову, бо власниці «треба робити запаси продуктів».  До слова, орендну плату орендарці підняли за тиждень до оголошення карантину. 

«Живу в цій квартирі півтора року. З власницею завжди був нормальний контакт. Але зараз, як виявилося, домовитися взагалі неможливо», – пояснює жінка. 

Ризики орендодавців

На думку Марини Балабан, власниці квартири в Києві, для орендодавця у зв’язку з карантином свої ризики, що орендар втратить роботу і не зможе платити. Власниця готова піти на поступки своєму орендарю, але лише через те, що в них загалом хороші стосунки. «Але точно не на три місяці», – вважає вона. «Чи можуть орендодавці піти на поступки орендарям? Можуть, але за умови людських стосунків протягом всього терміну оренди». 

Жінка пояснює, що купила свою квартиру в кредит перед кризою 2008 року. Згодом вона вийшла заміж і народила сина. Невдовзі з’явилася двійня. Сім’ї стало тісно і вони переїхали в Чернігів до чоловіка. Квартиру в Києві здавали і платили кредит. Згодом купили будинок у Броварах – в кредит. Марина наголошує, що так само перебуває в зоні ризику і їй аналогічно потрібні гроші для погашення боргів. При цьому варто зауважити, що зараз держава призупинила усі платежі за іпотекою, тож у орендодавців буде менше витрат, якщо їхнє майно знаходиться в іпотеці.

Вихід є – мораторій на виселення
і відстрочення платежів

Павло Федорів, експерт із житлової політики, неодноразово заявляв, що в ситуації, що склалася, громадянам потрібно вимагати від держави мораторію на виселення і відтермінування платежів. На його думку, питання житла – політичне, і тому необхідне «політичне рішення влади, яке захистило би право на житло для всіх». За результатами дослідження аналітичного центру CEDOS, 44% українців не знають, що робитимуть, якщо раптом втратять житло, в якому живуть зараз. 

Договірні відносини між орендарем і орендодавцем в Україні, здебільшого, засновані на довірі. Як наслідок, у момент кризи, трапляється, що договором нехтують – часто навіть заради підтримки своїх рідних чи вирішення власних фінансових проблем. 

«Сфера житла є політичною: у ній різні групи інтересів відстоюють своє бачення того, що таке “житло”, якими є “житлові проблеми” та як їх вирішувати. Житло визначає життєві шанси людини та доступ до інших сфер: освіти, роботи, дозвілля тощо. Форма володіння житлом визначає можливий рівень загального соціального забезпечення та формує сталі групи інтересів у суспільстві», – пишуть дослідники з CEDOS. 

Оскільки житло – житло базова потреба людини, його має захищати держава. Особливо у випадках, коли треба захистити своїх громадян і не посилювати і без того непередбачуваних наслідків світової пандемії для економіки та суспільства. 

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button