Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23430 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ліворуч від паркану — ігровий майданчик дитячого садку «Джерельце». Фото: telegram-канал Максима Бахматова

Забудовник, що планує звести житловий комплекс на Круглоуніверситетській, 5-7, перегородив прохід між цією вулицею та Хрещатиком.

Світлини цього паркану оприлюднив у своєму telegram-каналі радник Київського міського голови Максим Бахматов.

«…в центрі міста, на вул.Круглоуніверситетській якісь “надрозуми” ставлять забор просто посеред вулиці. Довелось оперативно залучати голову району, департамент благоустрою та поліцію. Через годину від забору не залишилось і сліду», — написав він.

Цією дорогою, через двори житлових будинків, можна пройти з Хрещатику до Круглоуніверситетської. Фото: telegram-канал Максима Бахматова

За словами місцевих мешканців, спроби розпочати будівництво на сусідньому пустирі розпочалися ще минулої осені. Тоді в КМДА анонсували кількамісячне перекриття Круглоуніверситетської вулиці, щоб перекласти комунікації для елітного ЖК Linden Luxury Residences (його будівництво обіцяють закінчити в цьому році).

Водночас трохи нижче від нього була огороджена пустуюча земельна ділянка, колись заставлена дореволюційними флігелями. Багаторічний її орендар і замовник нинішнього будівництва, ТОВ Ресторан «Ділові зустрічі», зніс їх наприкінці 1990-х років. Вже тоді тут був запланований інший будинок, набагато вищий.

Стара забудова Круглоуніверситетської вулиці. 10-поверховий ЖК має з’явитись на місці двох передніх будинків.

Цікаво, що в середині 2000-х років одним із проєктувальників новобудови на цьому місці був Олександр Свистунов, чинний головний архітектор Києва. Тоді він пропонував звести тут 14-поверховий житловий будинок з офісними приміщеннями, але його проєкт був відхилений Містобудівною радою — за надмірну поверховість та архітектуру, що «не відповідає оточенню».

Про те, яким буде новий будинок, чиє будівництво розпочалося з опарканювання навколишніх дворів, поки що відомо небагато. За наявною інформацією, у 2019 році замовник будівництва зміг продовжити оренду цієї ділянки на п’ять років, а ще раніше — узгодив проєкт з Міністерством культури і отримав дозвіл від ДАБІ.

Девелопером проєкту виступає тернопільский забудовник Креатор-Буд, який вже зводить у Києві два інших житлових комплекси — на Дегтярівській вулиці і проспекті Науки.

На цій ділянці заплановане будівництво клубного будинку «Круглоуніверситетський», чиїм інвесторам наразі обіцяють підземний паркінг і власну закриту територію.

Судячи з наявного рендеру, всього тут буде 10 поверхів, перші два будуть відведені під офіси і торгівлю. При цьому новобудова чомусь зображена нижчою, ніж сусідній п’ятиповерховий будинок.

Місцеві мешканці побоюються, що під «власною закритою територією» девелопер має на увазі і прохід між дворами, яким сьогодні можна скоротити шлях з Круглоуніверситетської до Хрещатику та центральних станцій метро.

Крім того, вони вважають, що нове будівництво зашкодить сусідній пам’ятці архітектури і призведе до транспортного колапсу на вулиці, що вже сьогодні вщент запаркована автівками.

На цей час «Хмарочосу» не вдалося зв’язатися із забудовником для коментаря.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button