Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Депутат Олександр Дубінський подав до Верховної Ради законопроєкт 3255, спрямований на захист орендарів житла на час дії карантину, який продовжили до 24 квітня через пандемію коронавірусу COVID-19.

У проєкті пропонується фактично запровадити тимчасовий мораторій на виселення орендарів до завершення карантину, навіть якщо ті не платять орендну плату.

«Не допускається розірвання договору найму житла з ініціативи наймодавця під час дії обставин непереборної сили (форс-мажору): …карантин, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, епідемія…», – йдеться у тексті законопроєкту.

При цьому пропонують змусити орендодавців на цей час знизити орендну плату на 50% від розміру, встановленого у договорі найму житла.

Експерт з житлової політики CEDOS Павло Федорів вважає цей проєкт загалом хорошою ідеєю, але таким, що не вирішує кілька проблем. Зокрема, документ не регулює посткарантинний період.

Так, орендарю не надається відтермінування сплати за житло – таким чином виселення відтягується до кінця карантину, але документ не забороняє орендодавцю одразу по його закінченню розірвати договір за борги.

Також Федорів зауважив, що законопроєкт стосується лише тих орендарів, які мають хоч якісь договори. За даними CEDOS, лише 17% орендарів зважають на наявність договору під час вибору житла.

Водночас не завірений в нотаріуса договір також є дійсним – згідно зі статтею 811 Цивільного Кодексу, договір найму житла укладається у письмовій формі, але не передбачає обов’язкового нотаріального засвідчення.

Читайте також: Мене виселяють з орендованої квартири під час епідемії. Як на це реагують в Україні та світі

«Структура українського ринку оренди така, що багато орендодавців здають лише одну квартиру, і разом із сім’єю залежать від цього доходу в часи епідемії. Якщо ви знаєте, що це саме ситуація вашого орендодавця, то є сенс прямо обговорити ваші проблеми та домовитись про варіант, який би залишив обидві сторони в теплі, ситості й безпеці», – радить дослідниця житла у пострадянських містах Альона Ляшева.

Згідно з опитуванням КМІС, майже у 30% українців через карантин виникли фінансові труднощі. 7,4% повідомили, що їх відправили у неоплачувану відпустку, а 8,7% – що їм загрожує втрата роботи.

Фото: Avi Naim, Unsplash

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button