Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23479 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

В портових цехах в Одесі з’явився навчально-виробничий центр «Синій Краб». Реконструкція цього об’єкту стала викликом для команди, що працювала над ним —її можна вважати хорошим прикладом редевелопменту припортових промислових будівель та джентрифікації району.

Порожня виробнича будівля знаходиться на кордоні районів, біля портової залізниці, поблизу вулиць, не облаштованих для пішохідних прогулянок. З самого початку обстоювалася ідея не надто втручатись у конструкцію будівлі, щоб одразу отримати готовий до експлуатації простір, «трохи брутальний, але затишний».

На першому поверсі, що залишився в спадок від старої будівлі, обладнали рецепцію, інженерну майстерню та навчальний простір. Сходи на другий поверх виконують функцію бібліотечної шафи та камери схову для особистих речей.

На другому поверсі розмістили кафе з простором для камерних виступів — «квартирників». Також там обладнали студію звукозапису, гончарну майстерню та студію вітражу.

На третьому поверсі розмістили багатофункціональну актову залу, яка може швидко трансформуватися у нічний клуб, лекторій або виставковий простір. Також тут організували коворкінг та кілька тематичних творчих студій.

Балкон з фасаду відсікає звуки гучної вулиці, а поїзди за вікном створюють «самобутні динамічні пейзажі». Всі простори мають вихід в патіо.

Перед будівлею облаштований паркінг. В оздобленні фасадів використовувалися лише прості матеріали: сталь, скло, темний профнастил і цегла. За задумом, така «навмисна недбалість надає інтер’єру незакінчений вигляд і спонукає до подальших перетворень».

Всі фото: Асоціація архітекторів Одеси.

Читайте також: Чи загрожує Києву джентрифікація? Ні, але в нас є інші проблеми.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button