Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Інститут молекулярної біології і генетики Академії наук (ІМБіГ) може виготовляти 10-20 тисяч ПЛР-тестів щотижня, фахівці чекають лише на фінансування. Кошти потрібні для закупівлі потрібних реактивів для створення тест-систем (частково — у вітчизняного виробника, частково — в Естонії, Німеччині та інших країнах).

Залучивши додаткових спеціалістів, у Інституті можуть виробляти до 50 тис. тестів щотижня. Собівартість ПЛР-тестів, що розробив ІМБіГ, складає 250 грн., вдвічі менша за зарубіжні аналоги (без урахування вартості авіадоставки). 

Ще однією проблемою в регіональних лабораторіях є відсутність спеціалістів, що можуть працювати з ПЛР-тестами. Для вирішення цієї проблеми інститут розробив план навчання для фахівців з різних областей України та готовий надавати їм науковий супровід.

Оскільки вірусам властиво зазнавати мутації, вчені не виключають, що восени потрібно буде оновити тест-системи під новий штам коронавірусу, який може поширитися світом та Україною. В Інституті наголошують, що в Україні є вчені, які можуть за добу модифікувати тест під інший штам вірусу.

Ще наприкінці січня 2020 року на замовлення РНБО вчені інституту першими в Україні розробили тест-системи для діагностики коронавірусу COVID-19. Вони були сертифіковані, а набори на 600 тестів-реакцій надійшли до Житомирського обласного лабораторного центру та Центру громадського здоров’я у Києві.

Всі фото: ThisIsEngineering / pexels.

 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button