Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Питання підпалів сухостою підніматиметься на найближчому засіданні Верховної Ради у понеділок. Про це повідомив народний депутат від партії «Слуга народу» Роман Грищук. Будуть розглядати законопроєкт у якому передбачено:

  • кримінальну відповідальність і штраф від 91800 до 153000 гривень за підпали лісу, трави та очерету за містом;
  • кримінальну відповідальність і штраф від 30600 до 61200 гривень за забруднення повітря через нелегальні сміттєспалювальні виробництва;
  • адміністративну відповідальність та штраф від 4590 грн до 15 300 грн за виникнення пожежі в лісі через необережне поводження з вогнем;
  • адміністративну відповідальність та штраф від 3060 до 6120 гривень за спалювання трави та листя в населеному пункті.

Грищук окремо зазначив, що «ті, хто палить сміття, листя, траву у себе в дворі в столиці порушують: правила благоустрою міста Києва; правила утримання будинків та прибудинкових територій; правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах». Протоколи за ці порушення складатиме поліція за статтею 77 та 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

На сайті Електронних петицій офіційного інтернет-представництва Президента України з’явилась петиція з проханням збільшити покарання особам, що вдаються до підпалів сухої трави.

Автори петиції пропонують:

  • Збільшити штрафи за підпал сухої трави у 1000 разів у порівнянні зі встановленим ст. 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення та ввести альтернативний вид відповідальності у вигляді громадських робіт (прибирання парків, вулиць, туалетів загального користування тощо), строком від 6 місяців, у випадку коли майновий стан порушника не дозволяє сплатити суму штрафу;
  • Доповнити частину 1 статті 258 «Терористичний акт» ККУ підпалом сухої трави, дерев та інших біологічних залишків у заповідних зонах, національних парках, територіях, що охороняються, та Зоні відчудження Чорнобильської АЕС;
  • Направити надходження від сплати штрафів порушниками на підтримку відповідних контролюючих органів.
  • Виплачувати винагороду в розмірі 10% від сплаченого порушником штрафу його викривачам;
  • Визначити органи влади, що будуть контролювати та притягнути порушників до відповідальності.

Наразі петиція зібрала 5 747 підписів з 25 000. Петицію оприлюднено шостого квітня.

Весняні підпали сухостою є систематичним явищем в Україні. Екологи та екоактивісти нагалошують, що це завдає значної шкоди екосистемам України, а також життю та здоров’ю людей.

В петиції також згадуються пожежі в Зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Але через безсніжну зиму пожежі цьогоріч поширюються частіше, через надзвичайно суху погоду. Ще одним фактором, що впливає на поширення лісових пожеж є карантин, адже у лісах побільшало людей, які палили вогнища.

Фото з відкритих джерел.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button