Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Загрози для атомної електростанції, сховищ відпрацьованого палива та інших критичних об’єктів у Чорнобильській зоні, де 11-й день тривають пожежі, немає. Про це заявляє Державна служба з надзвичайних ситуацій.

«Так, пожежа складна! Але над її ліквідацією працюють 310 наших рятувальників, близько 60 одиниць техніки, у тому числі – три літаки і три вертольоти, які здійснили вже сотні вильотів і скинули 460 тонн води», – запевняє ДСНС. Із пожежами також борються, створюючи мінералізовані смуги.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко написав, що ліс навколо могильників радіоактивних відходів вирубали в радіусі 100 метрів саме для того, щоб там не було небезпеки пожеж.

Сховище ХОЯТ-2. Фото: Антон Геращенко

Могильник «Підлісний»

На ранок 14 квітня виявлено нові загорання в селі Крива Гора та в районі залізничної станції Янів, що відразу за містом Прип’ять. У більшості інших локацій відкритого вогню немає, «спостерігається незначне тління лісової підстилки окремими осередками». 14 квітня гасінню пожежі сприяє перший за довгий час дощ.

Схема: dazv.gov.ua

У Центрі ядерної безпеки повідомляють, що радіаційний фон у Києві й області відповідає нормальному природному фону: Київ – 0,012 мР/год, Київська область – в межах 0,011 мР/год при допустимому фоні 0,05 мР/год.

Вимірювання показали, що концентрації цезію-137 у повітрі не підіймалися вище 1 мБк(міллібеккереля)/м3 – в той час як норми радіаційної безпеки України визначають як допустимий рівень 800 мБк/м3.

Знищені туристичні об’єкти

В Асоціації чорнобильських туроператорів, сказали BBC News Україна, що місто Прип’ять як туристичний об’єкт опинилося під реальною загрозою. Багато знакових об’єктів Чорнобильської зони вже згоріли чи постраждали від полум’я. Серед того, що згоріло, – санаторій «Смарагдовий», постраждали села Лелів, Чистогалівка, Копачі.

«Село Лелів вважалося одним із найбільш збережених за внутрішнім наповненням будинків», – зазначила Олена Фоміна, голова громадського об’єднання Chornobyl NOW.

Вогонь наблизився впритул до «Дуги» – величезного загоризонтного радару. Сама «Дуга» не постраждала, однак місцевість біля неї вигоріла. Пожежа ледь не спалила майданчик з робототехнікою, яка брала участь у подоланні аварії на ЧАЕС.

Фото: Головне управління ДСНС України у Києві

Раніше ми писали про загрозу, яку становлять пожежі флорі та фауні Чорнобильської зони.

Фото обкладинки: Головне управління ДСНС України у Києві

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button