Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У січні 2020 року мешканцям Мінського масиву Києва презентували план забудови багатоповерхівками ділянки площею 25 гектарів у районі вулиці Юрія Кондратюка.

За новим детальним планом території (ДПТ) передбачається збільшення кількості жителів на понад 11 тисяч. Їх планують розмістити у 6 307 квартирах будинків заввишки від 16 до 26 поверхів. При цьому один із кварталів лісу, площею приблизно в гектар, пропонують перетворити на парк.

Ця ділянка є територією агрокомбінату «Пуща-Водиця», де розташовані теплиці. За попереднім Генпланом, це були території сільськогосподарського призначення.

Проєкт Генплану до 2025 року враховує проєкт ДПТ з незначними відмінностями, повідомляє ЧЕСНО. Окрім того, в проєкті ДПТ замість Олександрівського скверу, що знаходиться на перетині вулиці Кондратюка та проспекту Маршала Рокоссовського, вказано проїздну дорогу. Також у проєкті ДПТ передбачено знесення 550 гаражів ГБК, натомість планують побудувати багатоповерховий паркінг.

Мешканці масиву підготували петицію №9450, мета якої не допустити затвердження ДПТ та зібрати підписи під вимогами зняти проєкт з розгляду і зберегти для Києва всі унікальні лісові квартали Святошинського лісопаркового господарства.

На проєкті Генплану територія, про яку йде мова (ділянка 4.4), позначена як зона багатоповерхової житлової забудови на етапі будівництва протягом 20 років.

Найближчі квартали лісу розташовані по периметру запланованої забудови позначені як зелена зона для відпочинку загального користування. До неї віднесли й Олександрівський сквер. Його створили за рішенням Київради від 9 жовтня 2014 року за ініціативи депутата міськради Владислава Турця.

Мешканці будинків на вулиці Кондратюка вимагають, щоб їм залишили Олександрівський сквер. Адже у проєкті Генплану на місці скверу дороги немає, але у ДПТ замість скверу є проїзд.

«Ми дуже не в захваті від тієї дороги, хотіли б, щоб її там не було… Коли я там купував житло, мені взагалі у відділі продажу обіцяли, що дороги кільцевої не буде. А що там на місці скверу буде дорога – навіть питання такого не було… Тепер же виходить, що в будинку №7 на вулиці Кондратюка навіть не поставили шумозахисний екран. У будинках №3 і №5 забудовник поставив такі екрани, а в 7-му продав квартири без шумозахисного екрана. Місто обіцяє вже другий рік його побудувати. Мешканців 7-го будинку найбільше непокоїть відсутність шумозахисного екрана від кільцевої дороги, а також Олександрівський сквер», –  розповідає місцевий житель Дмитро Артамонов, один з авторів петиції.

Місцевий депутат Київради від Мінського масиву Владислав Турець (БПП «Солідарність») каже, що «проєкт нереальний», і якщо ДПТ все ж спробують винести на комісію, то він обіцяє його «гальмувати». Зазначає, що там «в першу чергу потрібні школа хоча б на 1000 місць і садочок» та відмічає потребу в мережах (принаймні в котельні).

Натомість місцевий мешканець Євген Пожарський відмічає, що Владислав Турець входить до складу комісії, яка «всі ці питання “мутить”, тому зрозуміло, що він нічого не робитиме, щоб цей ДПТ загальмувався». Євген мешкає на масиві все своє життя, протягом 30 років, і зауважує, що масиву дійсно не вистачає шкіл і дитсадків, а також існує проблема перевантаження медзакладів.

ЧЕСНО повідомляє, що голова Фонду держмайна підписав наказ про звільнення директора держпідприємства «Агрокомбінат «Пуща-Водиця» Юрія Курінного, на землях якого планують реалізувати будівництво багатоповерхівок за проєктами ДПТ і нового Генплану Києва.

Наказ про звільнення Юрія Курінного. Документ розміщено в спільноті Життя Мінського масиву – Оболонський район у Facebook

Раніше повідомлялось, що громадські слухання щодо проєкту Генплану столиці пройдуть після закінчення карантину.

Фото обкладинки: з відкритих джерел

Решта скірнів генплану, проєкту ДПТ, наказу з оригінального матеріалу ЧЕСНО.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button