Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 284 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Від вчорашнього вечора у Києві спостерігається задимленість. Про це повідомляє Управління з питань цивільного захисту КМДА. Станом на 21.30, 16 квітня у повітрі фіксують продукти горіння з пожеж на Житомирщині та Зони відчуження.

Дані Центральної геофізичної обсерваторії (ЦГО) ім. Срезневського свідчать про перевищення допустимих рівнів формальдегіду та діоксиду азоту, що є одними з продуктів горіння.

В ДСНС зазначають, що найбільшу швидкість вітру відмічали на території Житомирської та Київської областей, а саме на півночі Київської області, – в Зоні відчуження. Напрям вітру був північно-західний, тож наявні продукти горіння, що були наявні у Зоні відчуження не могли потрапити до Києва. Вчорашні переміщенням продуктів горіння принесло вітром виключно з Житомирської області.

Додають, що рівень радіаційного забруднення у Києві в межах норми – 0,14 мікрозівертів (0,30 – норма).

Команда SaveEcoBot радить киянам не відчиняти вікна не стільки через сморід, скільки через те, що після вчорашньої  пилової бурі, підвищився не тільки рівень концентрації дрібнодисперсного пилу PM10. Ввечері прийшли величезні концентрації більш шкідливої фракції пилу – PM2.5.

Графік SaveEcoBot, що відображає збільшення концентрації дрібнодисперсного пилу PM10 та РМ 2.5. Графік зі сторінки Save Dnipro у Facebook

Читайте також: Забруднене повітря може збільшувати вірогідність зараження COVID-19.

Скрін мапи SaveEcoBot

Наразі, станом на 11:00,17 квітня, переважна близько половини станцій моніторингу SaveEcoBot в Києві показують фіолетовий (шкідливий) рівень забруднення, а деякі (вул. В. Сосюри, 68, вул. Драгоманова, 40, вул. Завальна, 17А, проспект Науки, 42, вул. Сім’ї Кульженків, 31) показують бордовий – небезпечний. Лише одна станція на Майдані Незалежності показує зелений рівень забруднення (добрий).

Дані SаveEcoBot підтверждує портал IQAir.com, де стан повітря у Києві визначають як «дуже нездоровий». Цей рівень забруднення може викликати дискомфорт при диханні, а також дискомфорт у людей з захворюваннями серця.

Скрін з сайту IQAir.com

А за рейтингом, що складає сайт, Київ зараз є містом із найзабрудненішим повітрям у світі.

Скрін з сайту IQAir.com,

У МОЗ повідомляють, що цей дим може викликати головний біль, кашель, ускладнити дихання, подразнювати очі, викликати запалення слизової оболонки носа та гортані, а також низку захворювань та алергій.

КМДА поширює заклики фахівців:

  • обмежити перебування на відкритому повітрі;
  • тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці. При відкритті вікон завішувати кватирки зволоженою тканиною і періодично її змінювати;
  • ввімкнути системи кондиціонування та очищення повітря;
  • проводити вологе прибирання, корисно поставити ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря;
  • збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих, зокрема рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну води, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

Фото обкладинки: з відкритих джерел.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button