Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У Києві на вулиці Гончара, 92, просто неба на фасаді однієї з будівель, показали відкриття 17-го фестивалю Docudays UA. Як відомо, цього року фестиваль проходить безкоштовно у форматі онлайн-трансляції.

Авторка ініціативи – Інга Заславська, колишня координаторка гостьової служби фестивалю кіно та урбаністики «86» і співорганізаторка показів на фасадах приватизованих кінотеатрів. Інга каже, що ідея показувати відкриття фестивалю Docudays UA виникла «як реакція на затяжне мовчання екранів кінотеатрів на карантині та бажання підтримати фестиваль».

«Це був спосіб показати, що ми чекаємо виходу фестивалю із заточення у своїх маленьких екранах домашніх ноутбуків», — додає вона.

Оскільки цьогорічні покази та стріми фестивалю проходять безкоштовно, запит на офіційний дозвіл для демонстрації не відправляли.

Інга розповідає, що вони разом зі звукорежисером Євгенієм Чабаном та Петром Боднарем спорудили «надзвичайно нестійку систему — проєктор мотузками прив’язали до ребра старого ліжка, що стояло на балконі у якості забутого хламу», кабелі подовжувача колонок розмістили на підвіконні.

Глядачів шукали просто за локацією, серед сусідських груп в телеграмі. Інга відмічає, що під час демонстрації фільму люди зупинялись на вулиці, побачивши екран. Були і ті, хто споглядали з вікон. Але Інга додає, що в майбутньому, перед наступним кінопоказом, організатори будуть більше комунікувати з сусідами.

Поки що на стіну проєктували лише один фільм, але авторка ідеї зазначає, що, якщо дозволить погода, то показуватимуть більше. Обов’язково планують показ фільму-закриття фестивалю другого травня о 21:00.

«Було б чудово, якби у місті виникали нові ініціативи з легальної демонстрації фільмів, з огляду на те, що за останній час тільки в центрі міста закрились кінотеатри «Україна», «Кінопанорама», а покази в «Києві» (кінотеатрі – ред.) не проводять з червня 2019-го», — каже Заславська.

Нещодавно з’явились повідомлення про схожу ініціативу під час карантину в Парижі, яку розпочав незалежний кінотеатр La Clef.

Читайте також: Як у Белграді окупували незаконно приватизований кінотеатр і що з цього вийшло

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button