Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23469 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Маєток, де жив український художник Володимир Орловський. Фото: Антон Короб

Завтра, п’ятого травня, на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань власності розглядатимуть проєкт рішення, який передає у приватну власність дитячий санаторій «Салют» на вулиці Гоголівська, 26-28.

Всі будівлі мають перейти до ТОВ «Фонд розвитку будівельних ініціатив». Одним із співвласників компанії є Олександр Омельченко, колишній мер Києва, який сьогодні очолює депутатську фракцію «Єдність» у Київраді — і, за даними громадського руху ЧЕСНО, є системним депутатом-прогульником.

Читайте такожЯк Київ втратив трамвайну мережу і чому її варто повернути в місто?

Цей проєкт почали розглядати ще у травні 2007 року, на початку каденції мера Леоніда Черновецького. Тоді було вирішено укласти інвестиційний договір між «Фондом» та Головним управлінням охорони здоров’я та медичного забезпечення КМДА.

Передбачалося, що компанія відремонтує приміщення дитячого санаторію «Ялинка», що знаходиться у Пуща-Водиці, та збільшить у ньому кількість ліжок — щоб перевезти туди санаторій з Гоголівської.

Ділянка санаторію поруч із Павлівським сквером.

Як зазначається у документах Київради, компанія «виконала покращення» санаторію у Пуща-Водиці у 2009 році, витративши на ремонт 7,6 мільйонів гривень (за тодішнім курсом — 958 тисяч доларів).

При цьому, як писала адвокатка і громадська діячка Марина Соловйова, чиновники від самого початку не мали права віддавати приватній компанії будинки на Гоголівській: по-перше, їх не було включено до переліку об’єктів приватизації; по-друге, їхня ринкова вартість не була оцінена; по-третє, вони є пам’яткою історії та культури.

«…споруди по вул. Гоголівській, 28 є пам’яткою історії – Садиба і будинок українського художника В.Д. Орловського та меморіальний будинок, в якому жив М. К. Пимоненко, взято на облік та під охорону держави як пам’ятку історії та культури місцевого значення», — наголошувала вона.

Зазначимо, що садиба, де за радянських часів облаштували дитячий санаторій, була зведена у 1892 році за проєктом Володимира Ніколаєва, одного з найвідоміших київських архітекторів дореволюційного часу. Краєзнавець Дмитро Малаков описував її головну споруду як «двоповерховий панський маєток у стилістичних формах класицизму».

Тут жив художник Володимир Орловський, учасник рисувальної школи Мурашка та співзасновник Київського художнього училища. В іншій садибній будівлі, півтораповерховому флігелі, мешкав інший відомий український художник Микола Пимоненко, учасник руху передвижників.

Флігель, де жив Пимоненко. Фото 1993 року.

Втім, у 2016 році Окружний адміністративний суд Києва, попри охоронний статус цих будинків, вирішив, що вони можуть підлягати приватизації, оскільки «суду не надано доказів, що це об’єкти культурної спадщини».

Наразі відсутня будь-яка інформація, якою бачать майбутнє садиби Орловського її потенційні власники. На момент публікації новини «Хмарочосу» не вдалося зв’язатися з представниками компанії.

Нагадаємо, що поруч із санаторієм, впритул до Павлівського скверу, також планують звести житлову багатоповерхівку висотою до 100 метрів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button