Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Незаконні надбудови на будинках Києва, які здебільшого відбуваються під виглядом реконструкції, здається, вже стали такою-собі антитрадицією столиці.

Найбільшого розголосу набувають надбудови в історичній частині міста або ж на пам’ятках архітектури, як-от незаконне спорудження поверху з балконами на столітньому будинку на вулиці Антоновича. Втім, як виявилося, мешканці нових будинків також страждають від бажання своїх сусідів розширити свою власність. Так, мешканці будинку у «Французькому кварталі» за адресою вул. Василя Тютюнника, 53 вже кілька місяців намагаються з’ясувати, на яких підставах виростає надбудова на їхньому даху. 

Величезні балки і кран на даху 

Спочатку жителі третього і четвертого під’їздів будинку «Французького кварталу» звернули увагу на величезні балки, які почали піднімати на дах за допомогою попередньо встановленого крану. Мешканці написали листа в компанію-управлінця ТОВ «Перший український експертний центр», проте у відповідь отримали повідомлення, що компанія запросила документи і дозволи на роботи, але наразі не отримала їх від ініціатора робіт Савченко Юлія, власника квартири 138 (який згодом передарував цю квартиру онуку – Перевертню Дмитру).

«У цього власника справді за плануванням є відкрита тераса невеликих розмірів, – розповідає Вікторія Серезентінова, мешканка будинку. – Проте він вирішив забудувати не лише цю ділянку, а ще й захопити близько 100 квадратних метрів даху будинку, який взагалі належить сусідньому під’їзду». 

Фото надане жителями будинку

Унаслідок будівельних робіт у квартирах мешканців погіршилося вентилювання, а в деяких помешканнях з’явився грибок через зміну конструкції повітропроводів. «Терасу відділяв від даху бетонний парапет, але для розширення території його демонтували, – пояснює Вікторія. – Коли відбувалися ці роботи, наша квартира ходила ходором».

Перекритий доступ до даху
і відсутність документів

Мешканці зверталися в компанію-управлінця, але та ніяк не реагувала. До того ж жителям будинку перекрили доступ до даху, який за законом є приміщенням загального користування і належить усім співласникам багатоквартирного будинку. Водночас у ЖЕКу заявляли, що ніяких будівельних робіт немає, а власник квартири просто склить терасу. 

Мешканці потрапили на дах власного будинку тільки після того, як подали офіційне звернення колективу сусідів до компанії-управлінця з вимогою відкрити заблокований вхід. «Але впродовж трьох днів, коли власне будувалися загорожі, на дах нас не пускали. Це був саме той момент, коли ми могли перешкодити будівельним роботам. Нам відкрили доступ тільки тоді, коли будівництво закінчилося», – каже Вікторія Серезентінова.

Фото надане жителями будинку

При цьому представник власника не надав проєктну документацію для підтвердження законності будівельних робіт. «Нам показали тільки якийсь малюнок, на якому не було жодної печатки. Мовляв, ось, дивіться, згідно з цим малюнком тут будується отакий майданчик», – наголошує Вікторія. 

Замкнуті кола бюрократії

Як наслідок, жителі будинку викликали поліцію і написали колективне звернення в Прокуратуру і КМДА з проханням надіслати комісію на місце забудови, зупинити будівництво, демонтувати вже збудоване і повернути дах і комунікації в первісний стан, передбачений проєктом ЖК. 

Утім, прокуратура перенаправила звернення в поліцію, а КМДА – в ДАБІ. Поліція заявила, що наразі не бачить складу злочину. ДАБІ, як відомо, перебуває в процесі реструктуризації, адже має перетворитися на три нові центральні органи регулювання містобудування. Тобто відповіді від них поки годі чекати. 

Фото надане жителями будинку

«Нам пояснили в поліції, що без внесення нашої справи в Єдиний реєстр досудових розслідувань на наші вимоги ніхто не відповідатиме, ми також не зможемо зробити запит на документи, – каже Вікторія. – Тому ми подали скаргу в Печерський суд на бездіяльність поліції з вимогою відкрити кримінальне провадження і занести випадок в ЄРДР». 

При цьому сам власник квартири та ініціатор надбудови на зустрічі з жителями заявив, що вклав в цей «проєкт» багато грошей і тому планує довести розпочату справу до кінця. За словами Вікторії, на останню зустріч він прислав свого адвоката, який розписався акті обстеження покрівлі разом із комісією жителів. 

Нагадаємо, що в листопаді 2019 року після гучного скандалу з незаконною надбудовою на Хрещатку у КМДА закликали громадськість допомагати міський владі у демонтажі незаконних забудов – якщо надбудова небезпечна чи в історичній частині міста, то має бути розібрана за рахунок власника.

Але в даному разі йдеться не лише про небезпеку для мешканців будинку і можливі збитки від пошкодження їхніх квартир, але й про безпосереднє порушення законодавства і прав мешканців – ситуацію, коли одним перекривають доступ на дах власного будинку, аби інший міг там спорудити собі «терасу» на сто квадратних метрів. 

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23467 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button