Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23399 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Архітектори та дизайнери все частіше розробляють вулики для бджіл у місті, повідомляє Dezeen у Всесвітній день бджіл, який відзначається сьогодні, 20 травня.

Про загрози популяції бджіл, особливо диких видів, почали говорили років десять тому. Зокрема, за зиму 2018 року у США загинуло 40% колоній медоносних бджіл. Причини зменшення популяції ще вивчаються, та наразі відомо, що комахам загрожуть зміни клімату, урбанізація, забруднення, пестициди, нові віруси тощо. В одному дослідженні навіть прогнозується, що через сто років на нашій планеті взагалі не залишиться комах.

Водночас понад 75% сільськогосподарських культур залежать від комах-запилювачів, таких як бджоли й метелики.

Саме тому Space10 у співпраці з низкою інших дизайнерів розробили будиночок-конструктор, який призначений передусім для осмій – бджіл-самітниць. Одна осмія може запилити стільки ж рослин, скільки 120 медоносних бджіл. Такі бджоли не дають мед, і саме тому не є агресивними – їм нема чого захищати; у чоловічих особин навіть немає жала.

Space10

Схеми деталей дизайнери виклали в інтернет. Якщо є можливість виготовити такі деталі самостійно, це можна зробити безкоштовно.

Три будиночки, також для осмій, виготовила мексиканська студія MaliArts. Кожен із об’єктів має окрему функцію: для прихистку, для їжі та для води.

MaliArts

Норвезьке архітектурне бюро Snøhetta розробило дерев’яні структури, в яких можуть розміститися 160 тисяч бджіл. Вулики призначено спеціально для популяцій бджіл у великому місті. Їх можна встановлювати на дахах будинків.

Snøhetta

Читайте також: В Європі активісти нагадують про важливість бур’янів на вулицях, підписуючи їхні назви

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button