Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23271 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Стіни переходу до і після очищення. Фото: Єлисей Ходоловський

Шестеро містян взялися очистити від бруду і написів стіни підземного переходу на площі Льва Толстого. Фото прибирання оприлюднив на своїй сторінці у Facebook киянин Єлисей Ходоловський.

За його словами, людям, що прийшли на цю акцію, «набридли бруд та антисанітарія у центрі міста», на які до того ж зовсім не звертають уваги комунальні служби.

«Балансоутримувачем цього переходу значиться КП ШЕУ Шевченківського району комунальної корпорації “Київавтодор” , але, як ми бачимо, весь благоустрій від цього КП обмежується замітанням недопалків», — пояснює він.

Ходоловський також розповів «Хмарочосу», що на це прибирання (стіни очищали за допомогою міні-мийки високого тиску — ред.) довелося витратити набагато більше часу, ніж сподівалися. Мовляв, стіни переходу облицьовані бежевим ракушняком, який легко забруднити, але набагато складніше — відчистити.

«У прибиранні нам дуже допоміг місцевий McDonalds, який дозволив підключитися до свого водопостачання. Пліснява, бруд, клей від об’яв і мох змилися легко, проблема лише у графіті та написах маркером. Фарба в’їлася настільки глибоко, що її доведеться лише зішліфовувати», — каже Ходоловський.

Стіни, які вдалося очистити від бруду.

Також під час прибирання довелося відволіктись на спілкування із патрульними, яких викликала співробітниця КП ШЕУ Шевченківського району. Активісти кажуть, що вона звинуватила їх у «незаконному прибиранні комунальної території» та «шумних роботах у вихідний день», а недоглянутість переходу з боку комунальників пояснила «відсутністю повноважень». 

Організатор акції Віталій Онопрієнко наголосив, що це прибирання — лише початок міського руху «Києве, мий». Він каже, що міні-мийка та витратні матеріали обійшлися волонтерам майже у тисячу євро — втім сподівається, що якщо до команди долучатимуться нові люди, то вона зможе закупити додаткове обладнання.

«Головна ідея — показати киянам приклад, що можна піклуватися про своє місто, не чекаючи, поки за це колись візьмуться чиновники. Наразі наш основний склад — це чотири людини, але впевнений, що незабаром нас стане набагато більше». 

За словами Онопрієнка, найближчим часом учасники руху хочуть очистити від багаторічного бруду весь підземний перехід — і після цього планують поширити ініціативу на інші вулиці та об’єкти. 

Читайте також: Раз і назавжди: чому Києву варто позбутися більшості підземних переходів

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button