Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

З 25 травня у муніципальному центрі для бездомних на вулиці Суздальській відновили оплату за можливість переночувати, яку було скасували на час карантину, повідомляють учасники ініціативи «Допоможи бездомному».

Ночівля у притулку, розрахованому на 150 місць, коштує 10 гривень. Волонтери зазначають, що сума може здатися невеликою, проте для людини без квартири і без роботи вона може мати вирішальне значення. Зважаючи на те, що частина карантинних обмежень лишається в дії, не всі бездомні матимуть змогу оплачувати перебування на Суздальській.

У лютому ініціатива «Допоможи бездомному» витратила 18 тисяч гривень на оплату ночівлі на Суздальській. Оскільки плату повернули раптово, без попередження, волонтери не мають достатньо грошей, аби продовжувати оплачувати перебування бездомних у притулку. Тому оголосили збір коштів (карта ПриватБанку 4149629396367781, Ольга Роменська).

У 2020 році на притулок на Суздальській місто надало понад 10 мільйонів гривень. На утримання одного бездомного центр отримує 6000 гривень на місяць. Ці дані надав Департамент соціальної політики КМДА юристці Софії Кордонець.

У центрі люди можуть переночувати і помитися, але вранці мусять залишити центр. Волонтери зауважують, що у центрі не забезпечують ані реабілітації, ані медичної та юридичної допомоги, ані відновлення документів, ані допомоги з пошуком роботи.

«Ми хочемо домогтися, щоб міська влада виконали свої обов’язки, і ганебна практика поборів грошей з бездомних припинилася. Але поки – ми будемо й далі оплачувати цю суму за нічліг людей, яким нікуди більше йти», – йдеться в заяві «Допоможи бездомному».

У Департаменті соціальної політики пояснюють: бездомні мають платити 10 гривень, щоб не звикати до допомоги держави.

«До чого тут 10 гривень? Ми прагнемо, аби людина повернулася до свого достойного рівня життя, який включає працю. 10 гривень – умовний елемент соціалізації, щоб їх щось спонукало заробити і спонукало до повного життя. Якщо надаватимемо безкоштовно, це буде злочин з нашого боку – вони просто житимуть на кошти держави», – заявляв в ефірі телеканалу Київ директор департаменту Руслан Світлий.

Пізніше у коментарі виданню Заборона він заявив, що громадські організації не повинні «розбещувати безхатченків», щоб тих не ставало більше. Слова посадовця викликали обурення з боку правозахисників та волонтерів.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button