Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Розділяти платіжки за електроенергію поки немає сенсу, про це повідомив менеджер з організації консультативних послуг у сфері аналітичної діяльності DiXi Group Богдан Серебренніков. Раніше про можливий розподіл платіжок повідомив голова Нацкомісії Валерій Тарасюк.

Він зазначив, що необхідною передумовою для розділення тарифів на товарний і транспортний компоненти є поступовий перехід до ринкового ціноутворення на електроенергію для населення.

«Для зручності населення, платіжка  має залишатись одна з указанням складових тарифу в окремих рядках. Важливою передумовою для розділення тарифів у платіжці на товарний та транспортний компоненти є перехід до ринкового ціноутворення на електроенергію для населення»,  зауважив Серебренніков.

Зараз ми сплачуємо за спожиту електроенергію по фіксованому двоставковому тарифу, в залежності від обсягу  споживання за місяць: 0,9 грн/кВт⋅год при споживанні до 100 кВт⋅год та 1,68 грн/кВт⋅год  понад цю межу.

Серебренніков зазначає, що навіть верхня ставка поточного тарифу не показує реальні витрати, що несе  виробництво при закупівлі та доставленні електроенергії домогосподарствам. Це відбувається через те, що в Україні застосовується приховане перехресне субсидіювання населення через механізм покладання спеціальних обов’язків (ПСО).

На законодавчому рівні розділення в платіжках пояснюється тим, що колишні «обленерго» розділилися на юридично окремі компанії. Одна з них  оператор системи розподілу (ОСР), який монопольно займається транспортуванням (розподілом) електроенергії локальними мережами, а інша займається її постачанням населенню. Відповідно, кожна з компаній має отримувати свою частину оплати, згідно з тарифами, затвердженими для них регулятором.

Фото обкладинки: pixabay

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button