Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У міській раді Міннеаполіса, де 25 травня під час затримання загинув афроамериканець Джордж Флойд, вирішили реформувати міську поліцію. Раніше дев’ять з 12 депутатів міської ради вийшли на мітинг разом з активістами й пообіцяли «покласти край чинній політиці в управлінні поліцією», повідомляє NYT.

Рішення рада Міннеаполіса прийняла в неділю: окрім розпуску, запропонували відновити місцеве управління поліції «на основі нової моделі захисту громадськості». Реформувати поліцію вирішили після того, як уряд штату Міннесота почав розслідувати діяльність відділу поліції у місті.

«У Міннеаполісі та інших містах США зрозуміло, що система правоохоронних органів не гарантує безпеку наших громад. Ми зобов’язуємось зробити все необхідне, щоб захистити кожного члена нашої громади і сказати правду: Міннеаполіс цього не робить. Ми беремо на себе зобов’язання припинити правоохоронну діяльність, якою ми її знаємо, та відтворити систему суспільної безпеки, що насправді захищатиме нас»,  повідомила очільниця міської ради Міннеаполісу Ліза Бендер (вона та вісім її колег вийшли підтримати протести у місті).

Правоохоронці стоять вздовж озера Лейк-Стріт під час гасіння пожежі після нічних заворушень і протестів . Фото: David Joles / Star Tribune

Також восьмого червня Демократична партія запропонувала внести у Конгрес законопроєкт для посилення контролю за поліцією. Ним передбачено створення національної бази даних подібних інцидентів, коли поліцейські застосували надмірну силу, а також заборонити застосовувати під час затримання прийоми, що призводять до удушення.

Незалежна експертиза та повторний розтин тіла Флойда показали, що він помер від асфіксії (нестачі повітря). Поліцейського, який здійснив напад на Флойда, 44-річного Дерека Шовіна заарештували. Його звинувачують у ненавмисному вбивстві другого ступеня.

Професор юридичної школи університету Південної Кароліни та колишній поліцейський, що вивчає правоохоронну діяльність, Сет Стофтон зазначив, що жоден департамент поліції не дозволяє подібну техніку захоплення зловмисників у звичайних обставинах. Її використання дозволяється лише коли офіцер відчуває, що його життю загрожує небезпека, йдеться в посібнику для поліцейських штату Міннеаполіс.

У кримінальній справі проти Шовіна вказано, що він тримав коліно на шиї Флойда протягом 8 хвилин і 46 секунд, включаючи 2 хвилини та 53 секунди, впродовж яких Флойд був без тями.

Фото обкладинки: Липень 2016 року, Тіа Вільямс з дочкою Айсоною поблизу резиденції губернатора Міннесоти на протесті проти вбивства Філандо Кастилії. Фото: Richard Tsong-Taatarii / Star Tribune 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button