Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23531 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Очищений чавунний елемент декору ліхтаря важить близько 30 кілограмів

Неформальна група з відновлення ліхтарів з Маріїнського парку, зібрана взимку 2020 року, починає показувати перші результати. Станом на 26 червня, згідно з заявами членів групи, один з ліхтарів забрали зі складу КП «Київміськсвітло» та розпочали роботи з його реконструкції.

Нещодавно історик Києва Семен Широчин, який вже за власні кошти відновив декор фасаду постконструктивістської будівлі, оголосив про збір коштів на відновлення ліхтаря. За його словами, зібрано вже більше 20 000 гривень.

Основу ліхтаря замінять на нову, але збережуть усі декоративні литі елементи з чавуну, які мають художню цінність. Ці деталі вже чистять від зайвих шарів фарби та іржі (на фото видно результат роботи до фарбування), а після цього пофарбують та нанесуть шар захисного матеріалу, який попередить майбутнє потрапляння вологи всередину виробу, як це відбувалось раніше. Роботами займається інженер-зварювальник Володимир Тюпа, представник компанії Svarka-Service. Після реконструкції буде відома вартість усіх робіт, на яку потім має орієнтуватись КП «Київміськсвітло», власник цих ліхтарів.

Один з ліхтарів відвантажують для початку дослідження та робіт з реконструкції

Прогнозують, що презентація реконструйованого ліхтаря відбудеться ще цього літа. Після цього хочуть подібним чином полагодити решту світильників і встановити їх у Маріїнському парку на місце, де вони і стояли. Реконструкцією інших історичних ліхтарів, яких за даними ініціативної групи, нараховується близько тисячі, має займатись вже «Київміськсвітло».

Ініціативну групу було вирішено зібрати після зустрічі радника міського голови Максима Бахматова з місцевою громадою в Маріїнському парку у лютому 2020 року. До створеної групи увійшли Семен Широчин, художник-реставратор Василь Грубляк, голова ГО «Рада з урбаністики Києва» Віталій Селик та інші активісти, спеціалісти з освітлення, громадські діячі і депутати Київради.

Нагадаємо, раніше з’являлась інформація, що вартість реставрації автентичних ліхтарних стовпів становить десять тисяч гривень за одиницю. Таку цифру озвучувала громадська діячка Марина Соловйова, посилаючись на вартість реставрації схожих стовпів біля Історичного музею.

При цьому міська влада заявляла, що реставрувати ліхтарі занадто дорого і надміру складно через стан металу.

Наразі демонтовані історичні ліхтарі перебувають на складі КП «Київміськсвітло». Спочатку їх хотіли утилізувати, але після розголосу громадськості відмовилися від цієї ідеї.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button