Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Акція протесту в Польщі проти виходу зі Стамбульської конвенції. Фото: facebook.com/johnBoBsophieArt

Уряд Польщі ініціював процедуру виходу зі Стамбульської конвенції – конвенції Ради Європи 2011 року, спрямованої на захист жінок від насильства.

27 липня міністр юстиції Польщі Збігнєв Зьобро передав до міністерства сім’ї та соціальної політики заявку про початок процесу виходу зі Стамбульської конвенції.

Зьобро заявив, що конвенція є шкідливою, бо нібито вимагає розповідати дітям у школах про гендер. На його думку, документ порушує права батьків і «містить елементи ідеологічної природи». Він також запевнив, що польська держава й так забезпечує жінкам достатньо захисту.

Минулого тижня у Польщі відбулися багатотисячні протести проти планів уряду вийти зі Стамбульської конвенції.

Акція протесту в Польщі проти виходу зі Стамбульської конвенції. Фото: facebook.com/johnBoBsophieArt

Рада Європи назвала наміри Польщі «тривожними» та запропонувала пояснити положення Стамбульської конвенції, які могли викликати у польського уряду непорозуміння.

Окремі депутати Європарламенту висловилися різкіше. Депутатка з Іспанії Іраце Гарсія Перес назвала наміри Польщі «негідними», румунський депутат Дачіан Чолош – «ницими» і «жалюгідними», а бельгійський депутат Гі Ферхофштадт – «скандальними», додавши, що «насилля не є традиційною цінністю».

Польща ратифікувала Стамбульську конвенцію 2015 року.

12 липня поляки переобрали президента Анджея Дуду, який є прихильником «традиційних цінностей». Зокрема, він називав рух за права ЛГБТ «ідеологією, більш руйнівною за комунізм». У парламенті більшість має консервативна партія «Право і справедливість» (PiS), пов’язана з католицькою церквою.

Читайте також: Майже третина Польщі оголосила себе зоною, вільною від ЛГБТ

Україна була однією із авторів Стамбульської конвенції та однією з перших підписала її. Однак документ в Україні досі не ратифіковано. Нещодавно петиція до президента з вимогою ратифікувати Стамбульську конвенцію набрала необхідну кількість голосів.

Конвенція, зокрема, передбачає криміналізацію таких порушень прав жінок, як психологічне, фізичне, сексуальне насильство, переслідування, примусовий шлюб, жіноче «обрізання», примусовий аборт, примусова стерилізація, сексуальне домагання тощо.

За матеріалами: BBC, RMF24, Euronews

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button