Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: пресслужба КМДА

Міністерство охорони здоров’я запроваджує чотири категорії терміновості викликів швидкої допомоги. Про це на брифінгу повідомила перша заступниця голови МОЗ Ірина Садов’як.

Алгоритми надання екстреної медичної допомоги залежатимуть від категорії:

1. Критичні випадки. Якщо стан хворого вимагає негайного реагування, втручання або реанімаційних заходів. Наприклад, це ознаки клінічної смерті, обструкція дихальних шляхів, політравми тощо. У таких випадках швидка має приїжджати не більш як за 10 хвилин.

2. Екстрені виклики. Йдеться про потенційно серйозні стани, які можуть вимагати швидкої оцінки, невідкладної допомоги на місці або невідкладного транспортування. Час, за який швидка має доїхати до пацієнта, не має перевищувати 20 хвилин.

3. Неекстрені виклики. Стани, які не несуть загрози життю і здоров’ю пацієнта, наприклад, загострення хронічних захворювань. Такі виклики переважно скеровуватимуть на первинну ланку. За можливості бригада швидкої приїжджатиме – але якщо не задіяна на терміновіших викликах.

4. Непрофільні виклики. Швидка не приїжджатиме, пацієнта консультуватимуть телефоном або скеровуватимуть до сімейного лікаря.

Читайте також: Я працюю у швидкій під час карантину – у лікаря 2 комплекти захисту на 24 години

Такі алгоритми вирішили запровадити через незадовільні показники часу прибуття бригади швидкої – за словами Садов’як, швидка не приїжджає вчасно у двох теринах випадків.

Заступниця голови МОЗ додала, що підвищено тариф на виклик бригади – з 112 до 163 гривень. Це кошти, які держава надає на службу екстреної медичної допомоги. Як раніше наголошували у Національній службі здоров’я, екстрена допомога для пацієнтів лишатиметься безкоштовною, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button