Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на засіданні першого серпня ухвалила рішення знизити «зелений» тариф на електроенергію. Про це повідомили на сайті регулятора.

На відкритому засіданні НКРЕКП прийняли постанову регулятора «Про встановлення “зелених” тарифів на електричну енергію та надбавки до “зелених” тарифів за дотримання рівня використання обладнання українського виробництва для суб’єктів господарювання» з 1 серпня 2020 року.

Верховна Рада проголосувала «за» законопроєкт №3658 про вдосконалення умов підтримки виробництва електроенергії з ВЕД, що має реструктуризувати та знизити «зелений» тариф 21 липня 2020. Тоді ж народна депутатка Анна Скороход  зареєструвала проєкт постанови про скасування закону № 3658, тим самим заблокувала його підписання президентом.

Які зміни вносить закон №3658?

– В першу чергу зниження розмірів «зелених» тарифів:

  • для об’єктів, введених в експлуатацію до кінця 2019 року, на 15% для СЕС більше 1 МВт і 7,5% для ВЕС;
  • для СЕС і ВЕС після 01.01.2020 – додатково на 2,5%;
  • для СЕС (1-75 МВт) з 01.11.2020 до 31.03.2021 на 30% і на 60% після 01.04.2021;
  • для СЕС більше 75 МВт після 01.11.2020 на 60%.

– Збільшили частку відшкодування небалансів виробниками ВДЕ з 2021 – до 50% і з 2022 – до 100%;

– Передбачили компенсацію за невідпущену електроенергію виробникам ВДЕ, оператором системи передачі за зменшення або обмеження навантаження об’єктів ВДЕ в результаті диспетчерських команд;

– Встановили гарантії в разі зміни законодавства, окрім незмінності податкового законодавства;

– Передбачили можливість фінансової підтримки гарантованого покупця з держбюджету до 20% вартості електроенергії за «зеленим» тарифом;

– Звільнили «зелену» металургію від сплати частини тарифу, передбачену для оплати «зелених» тарифів.

Однак, попри зниження розміру ставок «зелених» тарифів, проєкти ВЕС ще будуватимуться на підставі укладених раніше пре-РРА до кінця 2022 року. Що стосується сонячних електростанцій, то, не виключають, що деякі проєкти ще будуть добудовуватися до 1 листопада 2020 вже за зниженим «зеленим» тарифом. Для запуску нових проєктів, інвестори чекатимуть проведення аукціонів.

Автори енергетичного інфо-хабу Косатка прогнозують, що в найближчі 2-3 роки в Україні може істотно зменшитись потік інвестицій в сектор відновлюваної енергетики, адже передбачені документом гарантії про зміну законодавства мають декларативний характер.

Обкладинка: unsplash

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button