Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

25 жовтня в Києві відбудуться вибори міського голови. Претенденти на посаду очільника міської ради один за одним почали заявляти про намір брати участь у виборчих перегонах. «Хмарочос» підготував список кандидатів, які вже висловили своє бажання змагатися за посаду мера з короткою біографічною довідкою про кожного. 

Борислав Береза повідомив про остаточне рішення балотуватися на посаду міського голови 12 серпня у на свої сторінці Фейсбук. 

Береза народився 1974 року в Києві. Наразі безпартійний. Упродовж 2014 року був речником «Правого сектора». Депутат Верховної Ради VIII скликання. Був кандидатом на посаду міського голови у 2015 році, пройшов у другий тур, але програв своєму суперникові Віталію Кличку. 

У 2014 році був обраний заступником голови Комітету з питань запобігання та протидії корупції. Того ж року став одним із засновників об’єднання «Укроп». Через рік відмовився від підтримки однойменної партії. 

У 1991 як репатріант виїздив жити в Ізраїль, але в 1993 повернувся в Україну. У 90-х займався книготоргівлею, створив невелику літературну агенцію. Згодом був теле- та радіоведучим. 

2 березня 2009 року на Троєщині, керуючи транспортним засобом, збив двох пішоходів, але втік від відповідальності, змінивши прізвище з Бляхер-Береза ​​на Береза. 

1 листопада 2018 року його включили до списку українців, проти яких російський уряд ввів санкції. 

Ірина Верещук, народна депутатка з фракції «Слуга народу», отримала перемогу у внутрішньопартійних праймеріз на пост мера Києва. 

Народилася в 1979 році в місті Рава-Руська, безпартійна. З 2019 року голова підкомітету з державної безпеки та оборони Комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки. Упродовж 2010-2015 років була очільницею міста Рава-Руська. 

Відома тим, що в 2013 році, після відмови влади Віктора Януковича від євроінтеграційного курсу, закликала країни Європейського Союзу підписати окрему угоду про асоціацію з містом Рава-Руська. 

У 2015 стала кандидатом наук із державного управління, захистивши дисертацію на тему «Організаційно-правовий механізм удосконалення адміністративно-територіального устрою України» (за прикладом проведення реформ у Польщі). У 2015—2016 рр. була стипендіаткою Польсько-американського фонду Свободи за програмою ім. Лейна Кіркланда. Під час стажування продовжувала дослідження досвіду реформ децентралізації у Польщі. 

З 2016  по 2019 року займала пост президентки Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень та консенсусних практик. З 2017 року – доцентка кафедри політології НПУ ім. М. П. Драгоманова.

Михайло Добкін заявив про бажання змагатися за крісло міського голови в червні в ефірі телеканалу «Наш».

Добкін народився в Харкові у 1970 році. Ексдепутат, був членом «Партії регіонів», з 2010 по 2014 займав посаду голови Харківської обладміністрації, а з 2006 по 2010 – мер Харкова.  

Добкін відомий своїми політичними заявами: приміром, у грудні 2013 року він пропонував перенести столицю до Харкова. У березні 2014 балотувався на пост президента України і набрав 3% голосів. 

Із 2005 до 2014 року був членом політради «Партії Регіонів», з 2009 року очолював Харківську міську партійну організацію. У 2002 році був обраний до Верховної Ради 4 скликання по 174 мажоритарному округу. У 1998 став депутатом Харківської міської ради. 

До початку політичної кар’єри займався приватною підприємницькою діяльністю, зокрема – гуртовою торгівлею паливно-мастильними матеріалами. Закінчив факультет цивільного права ХНУВД та ХНЕУ (міжнародна економіка).

Андрій Іллєнко про намір балотуватися на посаду міського голови оголосив 12 серпня на своїй сторінці Фейсбук. 

Іллєнко народився 1987 року в Києві. З 2004 року член партії ВО «Свобода», народний депутат Верховної Ради VII та VIII скликань. Син українського кінооператора і кінорежисера Юрія Іллєнка і кіноактриси Людимили Єфименко. Закінчив філософський факультет КНУ ім. Тараса Шевченка за спеціальністю політологія. 

На місцевих виборах 2010 року його обрали депутатом Київської обласної ради. На виборах Президента того ж року був довіреною особою Олега Тягнибока. З 2010 року по 2014 рік очолював Київську міську організацію ВО «Свобода».

З 2018 року ведучий програми «Український контекст» на 4 каналі. Пише публіцистичні статті про націоналізм як політичну ідеологію. 

Віталій Кличко, чинний міський голова, про свій намір брати участь у місцевих виборах заявляв ще торік. 29 травня підтвердив бажання балотуватися на другий термін в ефірі «Радіо НВ»

Народився у 1971 році в Киргизстані. У 1995 році закінчив Переяслав-Хмельницький педагогічний інститут. У 2000 – захистив кандидатську дисертацію в Національному університеті фізичного виховання і спорту України на тему «Бокс: теорія та методика спортивного відбору». 

Пост київського міського голови займає з 2014 року. Займався спортом. Політичну кар’єру розпочав у 1999 році. На виборах мера Києва брати Клички агітували за О. Омельченка. У березні 2006 року Віталій Кличко одночасно балотувався до Верховної Ради та Київради як очільник Блоку «Пора – ПРП» (не подолав бар’єру 3%), а також змагався за посаду мера Києва, але поступився Леоніду Черновецькому. На позачергових виборах Київського мера 25 травня 2008 року Кличко був на третій позиції. 

У квітні 2010 року очолив партію «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка». Партія пройшла до парламенту на у 2012 році. У 2014 році Кличка обрали мером Києва (56,7 % голосів), а згодом призначили Головою Київської міської державної адміністрації. У 2015 році він вступив до партії «Блок Петра Порошенка Солідарність». На місцевих виборах 25 жовтня 2015 року Кличко переміг у другому турі Борислава Березу.  У 2016 року Кличко повідомив про рішення скласти повноваження голови партії «Блок Порошенка». 

У 2019 року керівник Офісу президента Андрій Богдан почав вимагати від Кабінету Кличка із посади голови КМДА. Кабмін погодив звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА, але документ не підписав президент Володимир Зеленський. У жовтні 2019 року НАБУ відкрило кримінальну справу про можливу держзраду і розкрадання державного майна Кличком та його заступниками під час забудови столиці.

Олексія Кучеренка як кандидата на посаду київського міського голови 9 серпня висунула  партія «Батьківщина». 

Уродженець Вінниці, 1961 року народження, депутат Верховної Ради, на виборах Президента України у 2019 році був довіреною особою кандидатки Юлії Тимошенко. У серпні того ж року став першим заступником голови комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг у Верховній Раді. 

До того Олексій Кучеренко був головою Запорізької облдержадміністрації (2000-2001 рр.), а також Міністром із питань житлово-комунального господарства (2007-2010). 

У 1998 році захистив дисертацію за темою «Концепції елітизму в контексті процесів демократичної трансформації» в Інституті соціології НАН України. Раніше закінчив КНУ ім.Т. Г .Шевченка за спеціальністю «прикладна математика» та НАДУ при Президентові України за фахом «державне управління».

Із 2017 року веде щотижневу телепередачу «Злий Дім» на телеканалі ZIK, у якій обговорює актуальні проблеми житлово-комунального господарства України. 

Юрій Левченко заявив про рішення балотуватися на міського голову ще в січні 2020 року.

Народився у 1984 році в місті Вінниця, за освітою фінансист-економіст. Навчався у Лондонській школі економіки, у 2007 році закінчив магістратуру з управління в Магдебурзькому університеті імені Отто фон Ґеріке в Німеччині. До політичної кар’єри працював фінансовим аналітиком, фінансовим консультантом, провідним експертом департаменту корпоративних фінансів у комерційних підприємствах, а також офіціантом.

Кандидатом на посаду міського голови виступає від партії «Команда Левченка “Народовладдя”».

Упродовж 2008–2019 років був членом Всеукраїнського об’єднання «Свобода». На дострокових виборах до Верховної Ради України у 2014 переміг в одномандатному виборчому округу № 223 (Київ). 

З 2010 до 2014 року був депутатом Вишгородської районної ради (Київська область). 

Сергій Притула заявив, що балотуватиметься на посаду міського голови на зібранні партії «Голос» 11 серпня. 

Притула народився у Збаражі Тернопільської області у 1981 році і відомий як медійна персона – шоумен, ведучий і комік. У червні 2019 року в складі політичної партії «Голос» балотувався в депутати, але до парламенту не пройшов. Сергій Притула відомий як ведучий гумористичної програми «Вар’яти-шоу», що з’явилася на екранах у 2009 році.

 З 2017 року став ведучим Національного відбору на Євробачення. Знявся в українському римейку канадської комедії «Секс і нічого особистого» (2018), дублював мультфільми. Упродовж 2006-2009 років працював резидентом «Comedy Club UA». У 1998 році працював ведучим на радіо, а в 2000-2001 навчався у Лондонському коледжі.

Серед іншого, займається волонтерською діяльністю. 

Читайте також: Правила змінились: як голосуватимуть кияни за депутатів і мера у 2020 році?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button