Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Kenosha News

У місті Кеноша, штат Вісконсин, США, четверту ніч тривають масові протести через розстріл поліцейськими місцевого чорношкірого чоловіка, з’явилися нові жертви.

Читайте також: Системний расизм: як закони та політики у США в ХХ столітті сприяли дискримінації чорношкірих

Фото: Kenosha News

У ніч проти 26 серпня 17-річний підліток відкрив вогонь із рушниці, вбивши двох чоловіків та поранивши ще одного. Хлопця арештували, його звати Кайл Ріттенхаус, і він із міста Антіок, що в сусідньому штаті Іллінойс. На юзерпіку в його Facebook-акаунті є слоган «blue lives matter», який означає «життя копів важливі».

Кайл Ріттенхаус – ліворуч. Фото: Kenosha News

Перед цим на вулицях Кеноші почали збиратися парамілітарні загони, які складаються з озброєних білих громадян. Вісконсинська група Охорона Кеноші (Kenosha Guard) закликала людей зі зброєю приїждати до міста та патрулювати вулиці. На деяких відео видно, як поліція дякує цим дружинникам та пригощає їх питною водою.

Місто Кеноша на Google Maps

Учасники протесту проти расизму і поліцейського насилля повідомляють, що ці дружинники – прихильники поглядів верховенства білої раси.

Протести почалися після того, як 23 серпня поліцейський сім разів вистрілив у спину 29-річному Джейкобу Блейку на очах у його трьох малолітніх дітей. Блейк вижив, але лишається у лікарні з серйозними ушкодженнями хребта і внутрішніх органів – нижня частина його тіла паралізована.

Протестувальники з саморобними засобами захисту. Фото: Kenosha News

Конфлікт почався з виклику поліції на побутову сварку. Поліція стверджує, що Блейк мав при собі ножа. Він прямував до свого автомобіля після того, як поліцейські намагалися його затримати, застосувавши електрошокер.

Фото: Kenosha News

У травні протести спалахнули через вбивство чорношкірого Джорджа Флойда у Міннеаполісі, вони поширилися на всі штати й навіть інші країни під девізом Black Lives Matter. Випадок із Флойдом далеко не поодинокий. У березні резонансу набуло вбивство 27-річної Бріони Тейлор: до її будинку в Луїсвіллі, Кентуккі, увірвалися поліцейські, які розшукували наркоторговців з притону, розташованого за 16 кілометрів.

22 серпня поліція застрелила 31-річного афроамериканця Трейфорда Пеллеріна у місті Лафаєт, Луїзіана.

Снайпер цілиться у протестувальників з вікна будівлі муніципалітету. Фото: Kenosha Newss

Щороку поліція у США вбиває близько тисячі цивільних громадян. Згідно з дослідженнями, для чорношкірої людини ризик бути застреленим поліцейським у 2,5 рази вищий, ніж для білої. Неозброєних чорношкірих, вбитих поліцією, вдвічі більше, ніж неозброєних білих.

За матеріалами: Kenosha News, Washington Post, The Guardian

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button