Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Paulo Silva, Unsplash

Оператор громадського транспорту Нью-Йорка – Metropolitan Transportation Authority – запустив кампанію #SaveTransit, яка закликає федеральний уряд виділити 12 мільярдів доларів на порятунок транспортної системи міста, яка через пандемію коронавірусу опинилася у найбільшій фінансовій кризі щонайменше з часів Великої Депресії.

Одночасно MTA була змушена вдатися до скорочення послуг та збільшення тарифів. Компанія оперує метрополітеном, автобусами та електричками.

«Без урядової підтримки громадський транспорту Нью-Йорка не виживе. Без громадського транспорту Нью-Йорк зупиниться», – наголошують у соціальних роликах.

На тлі коронавірусної кризи у найбільшому американському місті ширяться занепадницькі настрої. 13 серпня відомий у США підприємець і письменник Джеймс Алтачер опублікував есе під назвою «Нью-Йорк назавжди помер», і його передрукували десятки видань, а радіодіджеї повністю читали доволі великий текст в ефірах.

Джеймс Алтачер. Фото: Вікіпедія

Автор запевняє, що кризи таких масштабів, як зараз, не було ніколи раніше в історії міста. Він із родиною вже переїхав до Флориди, і каже, що так вчинило багато його друзів – люди переселилися до Остіна, Далласа, Денвера, Маямі, Нешвілла, Солт-Лейк-Сіті тощо. Деякі вирішили залишити Нью-Йорк тимчасово, але й досі не повернулися.

Він стверджує, що в Нью-Йорку вартість нерухомості, як і її оренди, знизилася на 30-50%, «щоб вам там не казали ріелтори». Натомість зріс попит і, відповідно, ціни на нерухомість в інших містах, куди тікають нью-йоркці.

Зараз офісні будівлі у Манхеттені спорожніли на 90%, стверджує Алтачер. Під час карантину керівництво компаній виявило, що присутність працівників в офісі необов’язкова, ба більше, віддалено вони працюють ефективніше. Так, до офісів бізнес-центру Time Life з восьми тисяч працівників повернулися 500.

У культурній сфері чи не більша криза: закрито всі театри, музеї, галереї, культурні центри. Заклади Бродвею не працюватимуть щонайменше до наступної весни.

Саме на Бродвеї розташовано стендап-клуб, співвласником якого є Алтачер. Коли у травні заклад спробував провести шоу просто неба з дотриманням соціальної дистанції, поліція розігнала відвідувачів. Зараз проводять виступи у сусідньому парку.

Фото: Michael Walter, Unsplash

Те саме стосується ресторанної індустрії – за даними компанії Yelp, у США закрилися 60% закладів. Більшість не витримали карантину, адже середньостатистичний ресторан має запасу готівки на 16 днів.

«Мій улюблений ресторан закрився назавжди. Окей, як щодо другого улюбленого ресторану? Закрився назавжди. Наступний у моєму топ-3 – закрився назавжди», – пише Алтачер.

Нові навряд чи відкриються – закриття ресторанів не означає меншої конкуренції та більших можливостей для нового бізнесу, пояснює автор. У Нью-Йорку це працює інакше: ресторани гуртуються в кластери, одна вулиця на Манхеттені повністю зайнята ресторанами індійської кухні, інша – корейської. Люди ідуть поїсти не в конкретний ресторан, а в квартал із закладами.

Закриття офісів, культурних закладів і ресторанів, відповідно, призведе до банкрутства орендодавців, а ціни падатимуть все нижче і нижче.

Фото: Paulo Silva, Unsplash

Алтачер вважає, що до Нью-Йорка приїздили передусім заради трьох речей: бізнесу, культури та їжі. Протягом останніх п’яти місяців люди адаптувалися до нового життя і звикли, що не потрібно витрачати купу часу на зустріч, коли є Zoom; що можна подитися комедійне шоу онлайн і не йти до клубу; що можна послухати онлайн-курси найкращих викладачів світу безкоштовно чи за невеликі гроші замість того, щоб платити по 70 тисяч доларів на рік за фізичне навчання в університеті. Нью-Йорк більше не потрібен.

Читайте також: Як сходи таунхаусів Нью-Йорку стали осердям посткарантинного соціального життя?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button