Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Єгор Кравець   

На Контрактовій площі завершується реставрація фонтану «Самсон». Передусім кидається в очі те, що ротонду перефарбували у блакитний, а капітелі – фарбою «під золото».

Також перефарбували саму скульптуру Самсона, який роздирає пащу левові. За проєктом, позолоченою також має бути невелика скульптура Андрія Первозванного на куполі. Кольором виділено сонячні годинники (годинники Пьера Брульона) які раніше були непомітними на білому тлі.

Автор проєкту реставрації – архітектор Юрій Лосицький, який відновлював фонтан у тому вигляді, який кияни знали останні 40 років, – запевняв, що нові кольори – повернення автентичного вигляду пам’ятника. За його словами, на архівних фото видно, що ротонду пофарбовано.

Сучасний фонтан «Самсон» на Подолі збудували у 1982 році на місці знищеного фонтана, який існував з початку ХІХ століття до 1930-х років. Коли у 1980-х фонтан відновлювали архітектори Валентина Шевченко та Юрій Лосицький, ротонду побілили, а не фарбували, бо робили поспіхом.

Фото: Виктор Арсеенко

Водночас низка киян критикувала кольорове рішення, коли про нього стало відомо. Так, Владислава Осьмак зазначала, що позолота дисонує з типовою гаммою пам’яток українського бароко – зелені куполи і білі стіни.

Фахівці також критикували бюджет реставрації (близько 2,5 мільйона гривень) та перелік заявлених робіт. Проєкт передбачав перекладання мощення і заміну інженерних комунікацій.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button