Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: офіційний веб-сайт ЦВК

Як відомо, 7 вересня Київська міська виборча комісія, на 12 годин затримавши встановлений законом термін, проголосувала за утворення 13 округів у місті Києві. Засідання не обійшлося без акцій протесту. Щоб мати змогу продовжити роботу і члени комісії, і присутні народні депутати по черзі викликали поліцію.

Запеклі дискусії з блокуваннями роботи комісії точилися довкола кількості округів. Також сперечалися щодо того, чи мають округи збігатися з адміністративними районами Києва.

11 вересня ЦВК відхилила скаргу Радзівіла К.С. з проханням скасувати рішення Київської міської територіальної виборчої комісії про поділ Києва на виборчі округи. На думку ЦВК, територіальна виборча комісія запізнилася з рішенням «з огляду на низку обставин, що вплинули на можливість належної організації її роботи, та не залежали від неї».

Як пояснив «Хмарочосу» Андрій Магера, експерт із конституційного права, поділ столиці на 13 округів дійсно можна вважати не зовсім законним. Кількість територіальних виборчих округів в кожному місті можна визначити, розділивши на 10 кількість депутатів у раді (з можливим відхиленням на два округи).

За цією формулою в Києві має бути від 10 до 14 округів. Але, згідно з Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» від 16 липня 2020 року, загальні принципи утворення територіальних виборчих округів не застосовуються в містах, де мешкає два і більше мільйони виборців. Саме таким містом є Київ.

«За законом, округів в Києві має бути стільки, скільки районних комісій. Наразі в Києві існує десять територіальних комісій, тому має бути десять округів. Спочатку ЦВК утворює районні в місті Києві ТВК, а потім Київська міська ТВК утворює територіальні виборчі округи на виборах депутатів Київської міської ради. Такі комісії в Києві були утворені ще в серпні», – прокоментував Магера.

До Окружного адміністративного суду міста Києва подали три позови, в яких вимагали визнати рішення комісії протиправним і скасувати його. Зі своїх джерел «Хмарочос» дізнався, що дві судові інстанції, включаючи апеляційну, відмовили у позовах і залишили в силі рішення Київської міської ТВК про утворення територіальних округів.

Згідно з Виборчим кодексом для виборів міського голови один район – це один територіальний округ. Якщо прийнятий 7 вересня поділ на округи залишиться чинним, то київського міського голову обиратимуть у десяти округах, які співпадають з межами десятьох районів Києва, а депутатів Київради — в 13-ти.

Читайте також: Правила змінились: як голосуватимуть кияни за депутатів і мера у 2020 році?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button