Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/ReUseBerlin

У вересні в Берліні відкрили муніципальний секондхенд, який також функціонує як освітній центр, що пропагує повторне використання, повідомляє Bloomberg CityLab.

Магазин B-Wa(h)renhaus (неперекладанна гра слів, Warenhaus – універмаг та Wahren – зберігати) стратегічно розташували на третьому поверсі універмагу Karstadt у районі Кройцберґ. Таким чином прагнуть звернутися до ширшої аудиторії, окрім клієнтів хіпстерських вінтажних крамниць або ж людей, які купують у секондах просто через брак грошей.

Муніципальний секонд займає площу 7000 квадратних метрів. Тут продають вживані й перероблені одяг, меблі та електроніку. Деякі відремонтовані гаджети мають навіть гарантійний термін.

Фото: facebook.com/ReUseBerlin

Чимало з цих речей опиняються на звалищі внаслідок переїзду мешканців із однієї квартири до іншої. У Берліні дуже велика частка орендованого житла, яке прийнято здавати без меблів. Під час переїзду більшість не хочуть мати клопіт із продажем старого краму: для цього потрібно зробити фото, розмістити оголошення, комунікувати з зацікавленими та зустрічатись або пересилати речі покупцеві.

«Три роки тому ми почали збирати різноманітні речі, які люди зберігають у коморах. Робочі речі у нормальному стані, але які не використовуються більше. Прагнемо дати цим речам нове життя», – зазначила речниця муніципалітету Берліна Доротея Вінден.

Чимало одягу передають благодійні організації, які працюють із бездомними. Берлінці віддають їм багато речей, проте жіночий одяг часто лишається незатребуваним. Також одяг віддають онлайн-магазини, які мають надлишок товару.

На відкритій терасі над приміщенням магазину проводять майстеркласи, на яких навчають, як зменшити кількість харчових відходів або полагодити одяг. Двічі на місяць працює «ремонт-кафе», на якому радять, як краще поремонтувати меблі або інші побутові речі.

Фото: facebook.com/ReUseBerlin

B-Wa(h)renhaus діятиме у поп-ап форматі протягом пів року. Та муніципалітет планує в майбутньому відкрити чотири таких магазини, які діятимуть довше. У перспективі хочуть запустити по одному секондхенду в кожному з 12 районів Берліна.

Берлін уже зараз досяг значних успіхів у переробці сміття та непотрібних речей. Місто переробляє майже 50% будівельного сміття, яке традиційно складає левову частку відходів. Кількість твердих побутових відходів знизилася на 11 кілограмів на рік на одного жителя у порівнянні з 2008 роком.

У Берліні розрахували, що 8% електронних гаджетів, які викидають домогосподарства та бізнеси, можна далі використовувати.

Водночас закупи у секондхендах все ще прерогатива або бідних, або екосвідомих.

Нагадаємо, фешн-директорка українського Vogue створила бренд, який продає перероблений одяг із секондхендів по кількасот євро.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button