Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Fares Hamouche, Unsplash

Трьох киян звинувачують у катуванні бездомних людей, які облаштували собі нічліг в одній із закинутих будівель у Шевченківському районі Києва. Цього місяця про катування бездомних стало відомо й у Львові. Там знущання закінчилися смертю двох людей.

Київ: нападники прикидалися поліцейськими

У Києві бездомних катували у період з 15 серпня до 5 вересня. Слідчі встановили, що троє чоловіків вночі приходили до закинутого будинку на вулиці Обсерваторній та обирали серед бездомних, які облаштували собі там нічліг, жертву для знущання. Чоловіки називали себе правоохоронцями й відразу розпилювали в обличчя перцевий газ, щоб дезорієнтувати жертву.

«Після цього починали їх жорстоко бити, наносячи удари руками та ногами, а також дерев’яною битою чи цеглиною. На прохання потерпілих не чіпати їх, зловмисники не реагували. Більше того, свої дії вони знімали на мобільний телефон та в подальшому викладали запис у телеграм-канал», – повідомляє пресслужба прокуратури Києва.

Після чергового нападу в одного з бездомних відібрали мобільний телефон та 1000 гривень.

29 вересня підозрюваних затримали, а під час обшуків в їхніх квартирах знайшли докази злочинів. Повідомляють, що це місцеві мешканці віком від 20 до 42 років.

Затриманим загрожує до 10 років позбавлення волі за такими кримінальними статтями: ч. 2 ст. 127 (катування), ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження), ч. 4 ст. 296 (хуліганство), ч. 2 ст. 162 (незаконне проникнення до житла з застосуванням насильства), ч. 1 ст. 353 (самовільне привласнення повноважень та звання службової особи), ч. 3 ст. 186 (грабіж).

Львів: двох бездомних закатували до смерті

12 вересня двох закатованих бездомних знайшли у Львові, в закинутому будинку на вулиці Богдана Хмельницького, 249, де раніше був Центр соціальної реабілітації молоді. 70-річний Ігор був уже мертвий, 64-річний Богдан – без тями, він помер згодом у лікарні через численні травми голови, повідомляє BBC News Україна.

За підозрою у скоєнні злочину затримали двох хлопців 16 і 18 років. Обох раніше ловили на крадіжці. Вони приходили до закинутої будівлі й били жертв трубами, ніжками від меблів, обливали моторною оливою й обсипали будівельною сумішшю.

Все це знімали на телефон, який знайшли під час затримання в одного з підозрюваних. На телефоні збереглися записи знущань. Власне, хлопців і затримали на місці скоєння злочину, куди вони повернулися. Обом загрожує 7-10 років в’язниці за ч. 2 ст. 121 (заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, вчинених способом, що має характер особливого мучення).

Будинок у Львові, де вбили двох бездомних. Фото: Олександр Кіншов

BBC нагадує про інші подібні випадки, які траплялися в різних містах України. У 2013 році 50-річний чоловік у Львові попросив гроші на спиртне у двох молодих людей – ті забили безпритульного до смерті. У 2016 році в Києві чоловіки палицями й ногами побили трьох бездомних, один із яких помер. У 2018 двоє студентів на Дніпропетровщині до смерті побили бездомного задля розваги.

Заступниця голови ради Спільноти взаємодопомоги «Оселя» Наталя Саноцька вважає, що проблема в тому, що в Україні до безпритульних часто просто не ставляться як до людей. Бездомні стають жертвами насильства, тому що є найменш захищеними верствами населення.

Нагадаємо, навесні директор Департаменту соціальної політики КМДА Руслан Світлий заявляв, що громадські організації не повинні «розбещувати безхатченків», щоб тих не ставало більше.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button