Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: mwthproject.com

13 жовтня на Центральній вулиці у Мангеттені, Нью-Йорк, встановили скульптуру Медузи Горгони з головою Персея в руці. Ця постать із давньогрецької міфології має символізувати рух #MeToo, жіночу лють та тріумф жертв сексуального насилля, повідомляє The New York Times.

Бронзову статую заввишки більш як два метри розташували навпроти будівлі Кримінального суду, де судили Гарві Вайнштейна. Утім, ідея встановлення Медузи передувала цьому скандальному процесу – крім голлівудського продюсера тут розглядали чимало інших справ, пов’язаних із сексуальним насильством до жінок.

Кадр із репортажу WABC TV

Автор скульптури – Лучано Гарбаті, художник італійсько-аргентинського походження. Він створив фігуру Медузи у 2008 році й на той час не асоціював свою роботу з фемінізмом. Руху #MeToo тоді ще не існувало.

Медуза Гарбаті обігрує скульптуру Бенвенуто Челліні «Персей з відрубаною головою Медузи Горгони» XVI століття. Сучасний автор перевертає ролі, зміщуючи фокус на жіночу постать та віднаходячи жінку за образом чудовиська. Цікаво, що Гарбаті сам слугував моделлю для відрубаної голови Персея.

Ліворуч «Персей з головою Медузи» Бенвенуто Челліні. Праворуч – «Медуза з головою Персея» Лучано Гарбаті. Фото: Вікіпедія

Згідно з давньогрецьким міфом, Медузу зґвалтував Посейдон у храмі Афіни. Афіна ж вирішила покарати саме Медузу, перетворивши її волосся на змій і засудивши на вічне перебування у темряві й самотності. Погляд Медузи перетворював усе живе на камінь. Персею вдалося відтяти Медузі голову за допомогою щита з дзеркальною поверхнею.

Художнику видався промовистим епізод із покаранням Медузи – Гарбаті зазначає, що сотнями років жінок звинувачували у тому, що вони стали жертвами зґвалтування.

Фото: facebook.com/mwthproject

Чимало кому сподобалася скульптура, та лунала й критика. Зокрема, звернули увагу на те, що символ руху, започаткованого чорношкірою жінкою, створив білий чоловік.

Скульптура Медузи з головою Персея стоятиме на Мангеттені до кінця квітня 2021 року.

Гарбаті також продає на своєму сайті зменшені копії великої скульптури. Вартість кожної – 750 доларів, 10% з яких ідуть Національному жіночому правовому центру.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button