Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зараз ТЕЦ-6 і ТЕЦ-5 забезпечують 48% теплопостачання Києва та майже 60% електроспоживання міста. Однак більшість обладнання на них використовується понад 40 років і потребує модернізації. 

Попередній стан справ

ТЕЦ-5 ввели в експлуатацію 1971 року. Вона розташована неподалік метро «Видубичі» та забезпечує теплом і світлом Дарницький, Солом’янський, Печерський, Голосіївський і частину Шевченківського районів. Електрична потужність цієї теплоелектроцентралі – 700 МВт, теплова — 1874 Гкал/год.

ТЕЦ-6 за Троєщиною запустили у 1981 році. Її електрична потужність становить 500 МВт, а теплова — 1740 Гкал/год. Станція постачає енергію Дарницькому, Дніпровському, Подільському, Деснянському та Оболонському районам столиці. 

Значна частина обладнання на цих станціях вже відпрацювала свій нормативний термін експлуатації. Крім того, близько 80% тепломереж у місті є повністю зношеними. Поганий стан теплоенергетичного комплексу у Києві частково пов’язують з діяльністю приватної компанії «Київенерго»: до 2018 року вона керувала ним 17 років та вкрай мало вкладала у капітальні інвестиції.

Читайте також: Знову прорвало трубу: як вирішити питання зношених комунікацій у Києві

У 2018 році теплоенергетичний комплекс повернули в управління міста. Зараз за київські ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, сміттєспалювальний завод «Енергія», тепломережі, котельні та районні теплостанції відповідає комунальне підприємство «Київтеплоенерго». 

«За оцінками міжнародних експертів модернізація теплоенергетичного комплексу потребує близько 30 мільярдів гривень. Для бюджету міста – це колосальні кошти, і ми залучаємо кредитні кошти надійних міжнародних партнерів», – пояснював заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Кредити на модернізацію від ЄБРР

У грудні 2018 року КМДА та КП «Київтеплоенерго» підписали Меморандум з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) та Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) про надання фінансової допомоги на модернізацію теплоенергетичного комплексу столиці. Крім того, комунальне підприємство представило на розгляд ЄБРР перелік інвестиційних проєктів на загальну суму 270 млн євро.

Вже у травні 2019 року на виконання умов Меморандуму Київська міська рада, КП «Київтеплоенерго» та ЄБРР уклали Угоду про підготовку кредитного фінансування. Вона передбачає кредит на суму до 140 мільйонів євро на термін до 13 років за ставкою не вище 6% річних (за умови надання містом фінансових гарантій). За Угодою, фахівці ЄБРР також мають провести аудит за фінансовим, юридичним, технічним, екологічним та соціальним напрямками, а також експертизу наявного обладнання КП «Київтеплоенерго». 

Перша черга інвестиційної програми включає п’ять проєктів. Це, зокрема, оновлення мереж та восьми котелень, модернізація обладнання ТЕЦ-6 та запуск на станції газотурбінної установки, модернізація обладнання ТЕЦ-5 та встановлення теплоутилізатора на енергоблоці № 1.

«Ці роботи значно знизять витрати палива, дозволять покращити екологічні показники та збільшити виробничі потужності ТЕЦ. Зокрема, високоманеврена когенераційна установка дасть можливість ТЕЦ-6 значно ефективніше працювати в міжопалювальний період та брати участь у ринку електроенергії за рахунок високої швидкості навантаження та розвантаження в опалювальний період», – зазначав директор структурного підрозділу «Київські ТЕЦ» КП «Київтеплоенерго» Олександр Шевченко.

Позитивний ефект матиме і встановлення конденсаційного теплоутилізатора, або економайзера, на ТЕЦ-5. Це обладнання, яке забирає теплову енергію з відхідних газів котла. Така установка вже була збудована на ТЕЦ-6 у 2017-2018 роках. Вона дозволила економити близько 10% газу, збільшити теплову потужність водогрійного котла з 13 до 17 Гкал/год, а також скоротити викиди в атмосферу. Зокрема, викиди вуглекислого газу зменшилися на 20 тисяч тонн на рік.

Ще один проєкт у межах інвестиційної програми – це впровадження програмного комплексу SCADA. Більше тисячі об’єктів енергетики Києва будуть об’єднані в єдину систему диспетчерського управління та збору даних. SCADA дозволяє автоматизовано керувати роботою теплового обладнання та мереж у реальному часі. 

Перші кроки

На оновлення теплоелектроцентралей у 2019 році спрямували понад 100 мільйонів гривень. За них, серед іншого, відремонтували водогрійний котел на ТЕЦ-5, а на ТЕЦ-6 почали ремонт градирні – башти, що забезпечує охолодження технічної води повітрям. 

У 2020 році за інвестиційною програмою на модернізацію станцій передбачили 120 мільйонів. Їх планують витратити на оновлення систем контролю, керування та автоматичного регулювання енергоблоків на теплоелектроцентралях, технічне переоснащення цехів та відділів станцій. А ТЕЦ-6 планують модернізувати, встановивши енергоефективне обладнання на базі газотурбінних установок. Загалом програмою на 2020 рік передбачено 23 проєкти.   

Інвестиційна програма для оновлення ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6 на 2021 рік ще не була затверджена, проте її попередній проєкт можна знайти на сайті комунального підприємства. Загалом на роботи планують залучити майже вдвічі більше коштів, ніж у попередні роки, – 224,6 мільйони гривень. Значна частина з них – 71 мільйон – піде на реконструкцію системи автоматичного регулювання турбоагрегату, котельного та турбінного відділення ТЕЦ-5.

Проєкт інвестиційної програми передбачає загалом 45 проєктів. Серед них – технічне переозброєння відділів та цехів станцій, реконструкція щита постійного струму та переоснащення системи збудження на блоці №1 ТЕЦ-6, реконструкція баштової градирні № 2 ТЕЦ-6 та реконструкція системи регулювання тиску природного газу на ТЕЦ-5.

Реалізація першочергових проєктів дозволить суттєво підвищити надійність роботи теплоенергетичного комплексу та якість надання послуг, зазначають у комунальному підприємстві «Київтеплоенерго».

Адже зношене обладнання, яке вичерпало свій плановий термін експлуатації, може спричиняти перебої у роботі системи. Наприклад, у липні 2020 року кілька центральних районів міста залишилися без світла і води через загоряння масляного вимикача на ТЕЦ-5. 25 таких вимикачів планують замінити на сучасні елегазові в найближчі п’ять років.  

Модернізація є важливою умовою не лише надійності роботи теплоелектроцентралей у Києві, але й їх ефективності та конкурентоздатності на новому ринку електроенергії.  У 2020 році продовжується робота з підключення SCADA на теплоелектроцентралях. На ТЕЦ-5 окремі функції системи працюють вже на усіх енергоблоках. На ТЕЦ-6 SCADA повноцінно запрацювала на енергоблоці № 1. На енергоблоці № 2 поки лише частково: система фіксує та реєструє аварійні ситуації, забезпечує моніторинг температурного контролю на генераторі та на водогрійному котлі №6. 

«Епоха «ручного управління» в енергетиці вже закінчилась, межа між IT-технологіями в чистому вигляді та процесами управління сталим енергозабезпеченням зникла. Сучасна енергетика — це високотехнологічна галузь, ідеально керована система, яка миттєво реагує на будь-які відхилення в роботі обладнання і також миттєво надає усю необхідну інформацію про їх усунення», – зазначав директор КП «Київтеплоенерго» Вячеслав Бінд. Створення єдиного інформаційного поля означає підвищення якості та надійності енергопостачання столиці, а також рівня її кіберзахисту, кажуть у комунальному підприємстві. 

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button