Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23545 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: http://kyiv-heritage.com

18 листопада у просторі Kooperativ відкриється виставка «Інтерпростори промрайону: між зеленими схилами та Дніпром». Це частина дослідження промислових зон київського Подолу, проведена агенцією «Урбан Куратори» та майстернею «Сері/граф» у партнерстві з ЖК 044. До дослідження також були залучені резиденти району.

Проєкт «Інтерпростори» поєднує архітектуру, графіку, урбаністику та антропологію. Він досліджує потенціал просторів, розташованих на північ від вулиці Оленівської, які здатні інтегрувати різні соціальні групи та світогляди.

Район ПромПодолу почав розбудуватися в дореволюційний час, але був розширений переважно в радянські часи. У фокусі дослідження – судноремонтний і авторемонтний, кахельний і майоліковий заводи, пивзаводи та елеватори, місцевий транспорт – трамвай, катер, фунікулер, – а також історії місцевих жителів.

«Індустріальна обгортка здатна приховувати невидимі, на перший погляд, явища. Серед післявоєнної забудови можна знайти вуличку, старішу за більшість вулиць історичного Подолу. За безліччю парканів – руїни кінця 19-го століття. У зелених хащах – неформальні стежки, що ведуть до оглядових майданчиків з краєвидами на строкату архітектуру та Дніпро. Тут можна знайти сучасну точкову забудову та руїни старих підприємств, які приваблюють урбексерів – “міських сталкерів”», – розповідає кураторка проєкту Анастасія Пономарьова.

На pop-up виставці в Kooperativ відвідувачі зможуть побачити промисловий Поділ в ілюстраціях та об’ємних артефактах. Зокрема, це – переосмислена керамічна плитка із автентичним рисунком заводу на Подолі. Ще один приклад – «магнітики з майбутнього». Створюючи їх, художниці використали рисунок, який раніше розробляли на фабриці, й уявили їх як сувеніри з міського пляжу, який у майбутньому з’явиться на місці недіючих заводів Київської гавані.

Для ілюстрацій використали різні друкарські техніки: шовкодрук, термодрук тощо. Це великі зображення, надруковані на полотні завширшки більш як три метри.

Крім виставки проєкт передбачає інтервенції на вулицях промислового Подолу. Як повідомила «Хмарочосу» Анастасія Пономарьова, йдеться про 400 афіш із мапами місць, які автори проєкту вважають інтерпросторами. На кожній мапі буде QR-код, за яким карту можна буде відкрити на смартфоні.

Експозицію розташують на четвертому поверсі Kooperativ на вулиці Січових Стрільців 23. Виставка триватиме до 30 листопада. Щоб потрапити на відкриття, яке почнеться 18 листопада о 19:30, потрібно зареєструватися за посиланням.

Читайте також: Новий Поділ: яким девелопери бачать майбутнє київського річкового порту

Нагадаємо, частину промзони Подолу забудовники планують ревіталізувати й забудувати житлом. Зокрема, йдеться про створення публічних просторів уздовж набережної Дніпра.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button