Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Erik Mclean, Unsplash

Протягом останніх місяців державні та комунальні структури придбали або планували придбати понад 40 автомобілів Toyota загальною вартістю понад 40 мільйонів гривень. Про це повідомляє Іван Лахтіонов, директор Програми інноваційних проєктів Transparency International Ukraine.

Він вирішив перевірити подібні тендери після скандалу з київським комунальним підприємством – 17 листопада «Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд» оголосила аукціон на придбання Toyota Land Cruiser Prado в одній із найдорожчих комплектацій Prestige+ приблизно за 1,5 мільйона гривень. Після розголосу керівника КП звільнили, а тендер скасували.

«Думаю тут спрацьовує правило, всі купують, а чому мені не можна», – припускає Лахтіонов.

Лахтіонов зазначає, що держструктури чомусь віддають перевагу саме бренду Toyota, тож він перевірив закупівлі лише цієї марки – і лише за вересень-листопад. Так, за його даними, відомо про такі закупівлі:

  1. Державне бюро розслідувань у жовтні оголосило три окремі закупівлі. До кінця року планують купити: шість Toyota Land Cruiser Prado за 6,3 мільйона гривень та одну Toyota Land Cruiser 200 за 1,8 мільйона гривень (https://bit.ly/3pFnfjX)
  2. Управління Служби безпеки України в Одеській області хоче купити одну Toyota Camry 3.5 L, 8AT за 1,2 мільйона гривень.
  3. Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області (Укравтодор») вже підписала договір і хоче купити одну Toyota Highlander 3,5 V6 за 1,6 мільйона гривень. Крім цієї машина служба ще хотіла купити Toyota Land Cruiser Prado 4.0 за 1,7 мільйона гривень, але закупівлю скасували через виявлені порушення.
  4. Служба автомобільних доріг в Одеській області (Укравтодор») вже підписала договір на придбання однієї автівки Toyota Land Cruiser за 1,3 мільйона гривень.
  5. Державна компанія «Укрспецекспорт» власним коштом планує придбати вісім Toyota Camry очікуваною вартістю 6,666 мільйона гривень.
  6. ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» планує купити п’ять Toyota Camry очікуваною вартістю 4,2 мільйона гривень.
  7. Автобаза Управління справами Апарату Верховної Ради на початку листопада підписала договір на придбання 14 автівок Toyota Camry за 12,5 мільйона гривень.
  8. Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості хоче за 2,7 мільйона гривень купити три автівки для держсекретаря та заступників.

На додачу, Служба автомобільних доріг у Сумській області («Укравтодор») планує купити один кросовер Volkswagen Touareg за 1,7 мільйона гривень.

У відповідь «Укравтодор» заявив, що не підтримує закупівлі службових автомобілів преміум-класу та ініціює додаткові перевірки.

«Необґрунтовані витрати державних коштів недопустимі. Я наполягаю на тому, щоб для службових цілей обиралися недорогі авто базової комплектації. Надалі будемо контролювати це питання і за допомогою формальних механізмів – у регіони вже надіслано відповідне окреме доручення. Дякую громадськості та журналістам за уважність», – прокоментував голова «Укравтодору» Олександр Кубраков.

Пресслужба «Укравтодору» заявляє, що вже скасовано тендери Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області на придбання автомобіля Toyota Land Cruiser Prado та Служби автомобільних доріг у Сумській області – на Volkswagen Touareg.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button