Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Matteo Di Iorio, Unsplash

До 2035 року м’ясна індустрія у США збанкрутує, і яловичину майже повністю замінить штучне м’ясо. Такі прогнози озвучено у звіті американського аналітичного центру RethinkX.

Так, дослідники вважають, що до 2030 року попит на продукти великої рогатої худоби зменшиться на 70%, а виробництво молока і м’яса впаде більш як на 50%. Зокрема, споживання яловичого фаршу скоротиться на 70%, стейків – на 30%, а молочних продуктів – майже на 90%.

До 2035 року попит на яловичину та молочні продукти зменшиться на 80-90%. До того часу переважна більшість американських ферм, які вирощують корів, стануть банкрутами. На інші ринки – курятини, свинини та риби – чекає подібна доля.

В результаті відмирання м’ясної індустрії до 2035 року звільниться приблизно 60% земель, які зараз використовуються для вирощування худоби, – або чверть континентальної території США.

Викиди парникових газів у США зменшаться на 45% відсотків до 2030 року і на 65% до 2035 року – це з урахуванням викидів від індустрії замінників м’яса. Відмова від продуктів тваринництва також змінить ситуацію з вирубуванням лісів, зникненням видів, забрудненням води тощо. Ті землі, які раніше використовувалися для м’ясної індустрії, можуть бути засаджені деревами, які поглинатимуть вуглець.

Разом зі зниженням попиту на м’ясо знизиться й попит на нафтопродукти – до 2030 року принаймні вдвічі, або на 150 мільйонів барелів, стверджують аналітики.

На заміну продуктам тваринництва прийде модель біотехнологічної їжі (Food-as-Software). Вчені, які розроблятимуть нові продукти, зберігатимуть «рецепти» у базах даних, відкритих для вільного доступу в усьому світі. Це сприятиме сталій та збалансованій системі виробництва їжі.

Нова їжа буде приблизно на 50-80% дешевшою за продукти тваринництва, запевняють аналітики. Середнє американське домогосподарство економитиме понад 1200 доларів на рік на продуктах.

А ще замінники м’яса і молока будуть поживнішими, смачнішими та різноманітнішими.

Користь від такої їжі матиме значний вплив на здоров’я – зокрема, люди менше хворітимуть на хвороби травної системи та кровообігу, рак, діабет і ожиріння. Це, своєю чергою, дозволить зекономити 1,7 трильйона доларів на рік, які зараз витрачаються у США на профілактику та лікування цих патологій.

«Якісніша та поживніша їжа стане дешевшою та доступнішою для кожного», – стверджується у звіті RethinkX.

До 2035 року втратять роботу 90% із 1,2 мільйона людей, задіяних у виробництві яловичини та молокопродуктів, втратять роботу. Натомість нові біотехнологічні компанії зможуть працевлаштувати принаймні один мільйон робітників до 2035 року.

Нагадаємо, днями у Сінгапурі дозволили продаж штучного м’яса з м’язових клітин тварин. Це перший такий випадок у світовій практиці.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button