Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Половину будівлі вже демонтовано. Фото: Антон Короб

У ніч проти 13 грудня на вулиці Протасів Яр, 3 будівельна техніка почала зносити двоповерховий будинок ХІХ століття – останню вцілілу частину колишнього військового «сухарного заводу». Фото опублікував Антон Короб.

Початок демонтажу. Фото: Антон Короб

На світлинах останніх років будівля геть не виглядала аварійною. Вона розташована в межах Зони охорони пам’ятки місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір».

Будівля у 2017 році. Фото: Антон Короб

Як повідомляє ГО «Мапа реновації», 13 грудня місцеві мешканці викликали поліцію, і будівельні роботи на об’єкті було тимчасово зупинено. Проте 16 грудня бульдозер продовжує руйнувати будинок.

Фото від 14 грудня 2020 року: Антон Короб

На його місці планують звести офісний комплекс Protasiv, проєкт якого розробили Yunakov Architects. За документами, було заплановано «реконструкцію з надбудовою».

Проєкт офісного комплексу. Візуалізація: Yunakov Architects

У «Мапі реновації» стверджують, що дозвіл на будівельні роботи було видано незаконно, а також забудовник не має картки на порушення благоустрою. Відтак активісти відправили звернення до Київради щодо скасування містобудівних умов і обмежень, до Департаменту благоустрою КМДА з проханням надати припис про зупинку робіт, також готують звернення до прокуратури.

Проєкт офісного комплексу. Візуалізація: Yunakov Architects

Комплекс сухарного заводу збудували у 1885-1886 роках. Він включав зерносховище, хлібопекарню, склади і млин, сполучений з паровою станцією. У 1920-х роках завод спалили польські та українські війська, відступаючи з Києва, проте будівля, яку зараз руйнують, вціліла. У 1930-х завод реконструювали під трикотажну фабрику імені Рози Люксембург.

Наразі, як зазначають києвознавці, це остання будівля на Протасовому Яру, яка збереглася з дореволюційних часів, не зазнавши значної реконструкції.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button