Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


Міністерство розвитку громад та територій України представило оновлену концепцію проєкту реформи містобудування, яка передбачає ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) на початку 2021 року, повідомляє «Інтерфакс Україна».

За словами міністра Олексія Чернишова, вже підготовлено проєкт постанови, що передбачає створення нового органу – Державної інспекції архітектури та містобудування.

Мінрегіон також представить для громадського обговорення проєкт постанови в частині регулювання ліцензування у сфері будівництва, контролю та нагляду, дозвільної документації, прийняття в експлуатацію.

Постановою, яке пройде громадське обговорення, ДАБІ буде повністю позбавлена реєстраційно-дозвільних повноважень, що означає повну ліквідацію ДАБІ на початку наступного року, наголосив Чернишов.

Раніше заступник Міністра регіонального розвитку громад та територій України Василь Лозинський розповів, що нова структура почне свою роботу після того, як набере 30% працівників. Вона не буде дублювати ДАБІ. На період перехідного етапу виконуватиме функцію нагляду.

Лозинський виділив ключові меседжі концепції:

  • для реєстрації права на здійснення будівельних робіт пропонується декілька варіантів – самостійно через електронну систему, з залученням нотаріусів та органи місцевого самоврядування;
  • для об’єктів стратегічно-державного значення архітектурно-будівельний контроль та введення в експлуатацію здійснюватиме держорган, що створюється;
  • об’єкти СС2, СС3 (наприклад, ЖК, промислові об’єкти чи торгово-розважальні центри), у питаннях контролю та вводу в експлуатацію пропонується залучати приватні структури, вимоги до яких прописані законодавством, а їх акредитацію та контроль проводитиме Мінрегіоном.

Наприкінці минулого року президент України Володимир Зеленський дав доручення реформувати ДАБІ через звинувачення в корупції. ДАБІ критикували за те, що інспекція сама видає дозволи, сама контролює процес видачі і сама перевіряє себе на факт дотримання законності при видачі дозволів.

У рамках розпочатої в березні-2020 реформи архбудконтролю, були створені Державна інспекція містобудування та Державна сервісна служба містобудування, проте в жовтні уряд відсторонив керівників цих відомств.

Фото: dabi.gov.ua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button