Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Benh LIEU SONG, Вікіпедія

Після літніх Олімпійських ігор 2024 року муніципалітет Парижа планує провести масштабну реконструкцію центрального проспекту Єлисейські поля, повідомляє The Guardian.

«Це буде ще один незвичайний сад», – повідомила мерка Парижа Анн Ідальґо. Згідно з планами, простір для автомобілів зменшать удвічі. Замість смуг руху облаштують тротуари та висадять багато дерев.

Проєкт реконструкції розробляє бюро PCA-Stream під керівництвом архітектора Філіппе Чіамбаретта. За його словами, вулиця, яка потерпає від забруднення, автомобілізму, туризму та консьюмеризму, має бути перетворена на «екологічний, привабливий та інклюзивний» простір.

Візуалізація перетворення Єлисейських полів: PCA-Stream

Єлисейські поля простягаються на 1,9 кілометра, від Площі Згоди до Тріумфальної арки. Саму Площу згоди реконструюють ще до Олімпійських ігор, а реконструкцію Шанз-Елізе сподіваються завершити до 2030 року. Проєкт коштуватиме 250 мільйонів євро.

У комітеті Єлисейських полів раніше нарікали, що легендарний проспект «втратив свою велич» протягом останніх 30 років: «Його часто називають найгарнішою вулицею світу, але ті, хто тут працюють щодня, в цьому не впевнені».

Назва Єлисейські поля походить від Елізіума із грецької міфології – райської країни у потойбічному світі. Широкий проспект із XVIII століття традиційно був місцем для прогулянок і пікніків.

Зараз тут розташувалися дорогі магазини, шоуруми і ресторани, а вартість комерційної оренди – одна з найвищих у світі. З-поміж пішоходів, які щодня проходять вулицею, 72% становлять туристи, а 22% – працівники тутешніх офісів. Щогодини шестисмуговим проспектом проїжджає 3000 автомобілів, і це переважно транзитний рух. Через це Єлисейські поля ще більш загазовані, ніж кільцева дорога Парижа.

Візуалізація перетворення Єлисейських полів: PCA-Stream

Нагадаємо, у Парижі також перетворюють площі біля відомих пам’яток на «міські ліси».

Читайте також: Як змінився Париж за шість років мерства Анн Ідальго?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button