Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: ColiN00B, Pixabay

Заощадити на електроенергії можна завдяки нічному тарифу, яким можуть скористатися власники дво- та тризонних лічильників. Кіловатгодини, використані у нічний час, коштують щонайменше вдвічі дешевше.

Так, із першого січня цього року для двозонного лічильника діють такі розцінки:

  1. тариф денного часу, з 7:00 до 23:00 – 1,68 гривні за кіловатгодину;
  2. тариф нічного часу, з 23:00 до 7:00 – 50% від вартості денного.

Для тризонного лічильника:

  1. години пікового навантаження, 8:00-11:00 та 20:00-22:00 – тариф, більший від базового на 50%;
  2. години напівпікового навантаження, 7:00-8:00, 11:00-20:00, 22:00-23:00 – звичайний тариф;
  3. нічні години, 23:00-7:00 – тариф, менший від базового на 60%.

Щоб скористатися знижками у нічні години, можна змістити роботу деяких побутових приладів. Наприклад, після 23:00 можна вмикати посудомийну машину, пралку, осушувач або зволожувач повітря, заряджати смартфон, робота-пилососа та електросамокат. Також вночі працюватиме холодильник. Існують смарт-розетки, які програмують роботу техніки у потрібний час.

Перед тим, як встановити двозонний або тризонний лічильник, варто з’ясувати в енергопостачальної компанії, з якими лічильниками та працює і які радить купувати. Потім слід подати заяву постачальнику, укласти договір на облаштування зонного обліку та сплатити гроші. Вартість двозонного лічильника без вартості встановлення може коливатися в районі 1200-1500 гривень, а тризонного – близько 2500 тисячі гривень.

Шостого січня НКРЕКП скасувала низку пільгових тарифів на електроенергію, проте, попри повідомлення у деяких ЗМІ, нічний тариф залишається. Наприкінці грудня Кабмін встановив фіксовану ціну для всіх побутових споживачів – 1,68 гривні за кіловатгодину. Цей тариф діятиме до кінця березня, а далі вартість електроенергії залежатиме від подальших рішень уряду.

Даний медіа проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку, наданій через USAID Проєкт енергетичної безпеки (ПЕБ). Грантоотримувач Проєкту - Журнал Хмарочос несе повну відповідальність за зміст публікацій, який не обов`язково відображає позицію USAID або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button