Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Vladislav Nikonov, Unsplash

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який запроваджує штрафи за виведення конденсату від розміщених на фасадах кондиціонерів у не пристосовані для цього місця. Законопроєкт 4619 ініціював депутат від «Слуги народу» Сергій Гривко.

«Власники (кондиціонерів) розміщують їх таким чином, що конденсат з них замість належним чином облаштованого та акуратного відведення і збору потрапляє в навколишнє середовище: на голови перехожих; на дахи чи фасади поруч розташованих будівель; на дахи балконів, створюючи при цьому ритмічний шум від капання; його розносить вітер тощо. Крім того, в конденсаті, який виводиться, не виключається наявність забруднюючих речовин», – йдеться у пояснювальній записці.

В Україні діють вимоги ДБН, за якими не допускається виводити конденсат на фасад будівлі, а натомість рекомендується відводити його у зливову або побутову каналізацію. Водночас автори зауважують, що законодавством не передбачено відповідальності за порушення цих норм.

Тож у проєкті пропонується штрафувати за неправильне розміщення кондиціонерів у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів – зараз це 1700 гривень. За повторне порушення пропонують штрафувати на 3400 гривень.

Зазначимо, що в Адміністративному кодексі є стаття 150, яка передбачає адміністративну відповідальність за самовільне переобладнання жилих будинків – тобто це положення охоплює загалом розташування кондиціонерів на фасаді. Утім відповідальність за таке порушення становить від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів.

Автори законопроєкту 4619 перераховують правильні місця для виведення конденсату: зливова каналізація; побутова каналізація (в разі виведення конденсату з розривом струмини через гідрозатвор); резервуари, обладнані та розміщені таким чином, щоб збирати конденсат та не допускати його витоку або поширення іншим чином.

Якщо проєкт ухвалить парламент, він має набути чинності вже з першого червня 2021 року.

Нагадаємо, позаторік у Броварах виконком прийняв рішення про заборону встановлення кондиціонерів на фасадах будинків, також утеплення, скління, розширення балконів і вікон.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button