Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 290 днів. За цей час ми опублікували 23590 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: twitter.com/strajkkobiet 

27 січня уряд Польщі оголосив про набуття чинності рішення про заборону абортів, що його ухвалив Конституційний суд три місяці тому. Рішення робить незаконним переривання вагітності у разі виявлення в плода незворотного дефекту або невиліковної хвороби. Такі випадки становили приблизно 98% легальних абортів у Польщі.

Фото: twitter.com/strajkkobiet

Відтепер аборт буде дозволено тільки в разі зґвалтування, інцесту або загрози здоров’ю та життю матері, що складало близько 2% легальних абортів. Раніше представники правокосервативної партії «Право і справедливість», яка зараз при владі, намагалися заборонити й такі випадки. Наприклад, пропонували виплачувати жінкам, яка завагітніли внаслідок зґвалтування, тисячу доларів в обмін на збереження небажаної вагітності.

Фото: twitter.com/strajkkobiet

Увечері 27 січня на вулиці міст на «жіночі страйки» вийшли понад 400 тисяч людей. Вони запалювали фаєри, деякі принесли веселкові прапори. Ліва депутатка Ванда Новіцка заявила, що уряд «ще не виграв і не виграє цю війну з жінками». Саме через масові протести у жовтні, коли Конституційний суд ухвалив рішення, польський уряд четвертого листопада відкликав запровадження обмежень на аборти.

Фото: twitter.com/strajkkobiet

Польське законодавство в питанні абортів й раніше було одним з найсуворіших у в Європі. Щороку в країні роблять менш як 2000 абортів, і чимало лікарів відмовляються робити цю процедуру з релігійних міркувань. Через це у Польщі поширені «абортивний туризм» і нелегальні аборти.

За матеріалами: The Guardian, DW.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button