Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 282 днів. За цей час ми опублікували 23531 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Інсталяція в межах проєкту Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Фото: facebook.com/babynyar.memorial

18 лютого Київрада голосуватиме за передачу в оренду трьох земельних ділянок для проєкту Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр». Низка громадських і культурних діячів, науковців, правозахисників звернулися до міського голови Києва та до депутатських фракцій Київради з проханням зняти це питання з розгляду.

«Є вагомі підстави вважати, що цей приватний російський проєкт є черговою спецоперацією гібридної війни, яку ведуть проти нашої держави», – заявляють підписанти, звертаючи увагу на причетність до проєкту російських бізнесменів Михаїла Фрідмана і Германа Хана.

Натомість автори листа вважають, що слід повернутися до української державної концепції меморіалізації Бабиного Яру. Її було презентовано на початку 2019 року групою з 18 вчених Інституту історії України.

Також у зверненні критикується створення меморіальної синагоги на території Кирилівського православного кладовища у Бабиному Яру – мовляв, цю ідею СБУ назває «потенційно небезпечною для міжнародного іміджу України».

Листа, зокрема, підписали єврейський діяч Йосиф Зісельс, кримськотатарський діяч Мустафа Джемілєв, письменники Оксана Забужко та Юрій Андрухович, дисидент Іван Дзюба, ексголова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, колишні президенти Києво-Могилянської академії Сергій Квіт і В’ячеслав Брюховецький, правий активіст Сергій Стерненко, син Романа Шухевича Юрій-Богдан та інші.

Торік понад 80 українських діячів підписали листа з вимогою усунути російського режисера Іллю Хржановського від роботи над Меморіалом. Критику також викликала чернетка презентації концепції майбутнього музею. У вересні 2020 року команда Хржановського презентувала деякі інтерактивні та віртуальні проєкти. Цієї весни планують збудувати синагогу у формі книги, спроєктовану швейцарським архітектором Мануелем Герцем.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button