Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах


Неформальна група з відновлення ліхтарів у центрі Києва, зібрана взимку 2020 року, повідомила про встановлення відреставрованого ліхтаря у Міському саду навпроти будівлі Кабінету міністрів. Активісти зібрали приблизно 50 тисяч гривень на матеріали, логістику та 3D-сканування.

Компанія «Литейный двор» власним коштом провела реставраційні роботи. За словами керівника ГО «Рада з урбаністики Києва» Віталія Селика, унікальні 45-сантиметрові кулі замовили з Польщі, бо в Україні таких не знайшли. Встановили ліхтар фахівці комунального підприємства «Київміськсвітло». Раніше вони ж демонтували історичні ліхтарі у Маріїнському парку.

Офіційне відкриття-засвічування ліхтаря відбудеться в неділю о 17:30.

Раніше засновник громадської організації «Київські ліхтарі» та історик Семен Широчин розповідав, що основу ліхтаря замінять на нову, але збережуть усі декоративні литі елементи з чавуну, які мають художню цінність.

Нагадаємо, що влітку 2020 року інший демонтований «Київміськсвітлом» ліхтар після відновлювальних робіт теж встановили навпроти Кабміну. Про це заявляв тодішній радник Київського міського голови Максим Бахматов. Деталі ліхтаря почистили від зайвих шарів фарби та іржі, пофарбували та нанесли шар захисного матеріалу, який попередить майбутнє потрапляння вологи всередину виробу. Роботами займався інженер-зварювальник Володимир Тюпа, представник компанії Svarka-Service.

Наприкінці 2019 року комунальники демонтували ліхтарні стовпи, встановлені в Маріїнському парку у 1950-х роках, замінивши їх бюджетними аналогами. Тоді за міські кошти встановили іспанські ліхтарні стовпи з проєктним терміном служби 25 років за більше ніж 53 тисячі гривень за одиницю.

При цьому вартість реставрації автентичних ліхтарних стовпів, за словами громадської діячки Марини Соловйової, склала десять тисяч гривень за одиницю. Як наслідок, реставрація усіх шести історичних ліхтарних стовпів Маріїнського парку обійшлася б місту як один новий ліхтар.

Натомість у «Київміськсвітлі» заявляли, що реставрувати ліхтарі занадто дорого і надміру складно через стан металу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button