Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23269 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

«Автентичного [у будівлі] не лишилось нічого», — так реставраторка Маргарита Хребтенко прокоментувала зроблене нею фото будівництва.

Минулої весни у Києві розпочалася реконструкція закинутого і напівзруйнованого дореволюційного маєтку, чиї фасади виходили на Пейзажну алею і на Велику Житомирську вулицю.

Повідомлялося, що замовником робіт стала девелоперська компанія «Будстандарт», а у самому будинку планується відкрити посольство Японії. Тоді ж архітектори Станіслав Дьомін і Олександр Макаренко, які працювали над цим проєктом, запевнили «Хмарочос», що реконструкція буде «максимально коректною».

«Попри те, що зруйнований маєток не був пам’яткою архітектури, ми частково його відновимо», — пояснювали архітектори.

Зокрема, проєктувальники наголошували, що центральний і боковий фасади маєтку мають реставрувати («збережемо все, що ще можна зберегти»), а прибудований до них «сучасний об’єм» не порушуватиме історичної панорами міста. Також біля посольства планували розбити громадський сквер, що стане «затишним місцем для прогулянок та відпочинку».

Так виглядав фасад до його утеплення, а також розбирання фронтонів. Фото: kievlyanin2015

Сьогодні ж озвучену обіцянку «зберегти все, що можна» пригадали учасники проєкту «Мапа Реновації», які помітили, що робітники активно утеплюють головний фасад колишнього маєтку.

«Нині останні фрагменти збереженого фасаду із автентичної цегли назавжди поховані під шаром утеплювача. Містянам на спогад про неоготичну садибу 1900 року залишалась лише театральна декорація», — пишуть на сторінці ініціативи у Facebook.

«Замість красивої будівлі із фронтоном — ось це непорозуміння. Ані автентичної цегли, ані відтворення фасаду…», — обурюється історик та києвознавець Олександр Михайлик. Фото: Мапа Реновації

Втім, архітектор Станіслав Дьомін запевняє, що більшу частину фасаду вдалося зберегти, попри те, що оригінальна жовта цегла, з якої колись зводили будинок, знаходиться у вкрай поганому стані та «буквально ламається руками».

— Це стосується і стін, і фундаментів будинку, які просто суцільно заражені кавернами — каже проєктувальник. — Фасадна стіна вже просто втратила свою несучу здатність, тож нам довелося повністю все укріплювати та стягувати, а щось — як, наприклад, башти — ми мусили взагалі перекладати наново.

Що ж стосується утеплення оригінального фасаду, то архітектор пояснює це «сучасними вимогами енергоефективності» — але наголошує, що за проєктом буде повністю відтворено його оригінальний вигляд.

— Декор спіткала та сама доля, що й оригінальну жовту цеглу, — пояснює Дьомін. — Тож ми зняли зліпки усього декору і відтворимо його на фасаді. Крім того, сам фасад буде оздоблений клінкерною цеглою — в єдиному тоні з тією, що буде на фасаді сучасної новобудови.

Літнє укріплення фундаментів та фасаду маєтку. Фото: Станіслав Дьомін

Читайте також: Новий комерційний центр на Арсенальній площі: чи потрібен він місту?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button