Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ініціатор проєкту, засновник та керівник ГО «Центр вуличних культур» ака Street Culture Єгор Матюхін розповів про свою ідею об’єднання вуличних культур в одному місці, виникнення та розробку ідеї створення урбан-парків. Як активіст вуличних культур і відомий у Харкові та за кордоном брейк-танцівник, Єгор особисто зацікавлений у розвитку street culture, якою сам був сформований.

Урбан-парк як платформа для вуличної культури

Вуличні культури — це форма дозвілля та самовираження містян у публічному просторі вулиці. До них належить хіп-хоп, стріт-арт, графіті, фізично активне креативне дозвілля, мода, стріт-денс, неформальна освіта. З назви зрозуміло, що ці культури народилися на вулиці, але простір їхнього існування вона не обмежується проїзною частиною чи тротуаром, а простягається в усі куточки міста – у двори, центри, парки.

Серед міжнародного переліку форм самовираження і дозвілля, що входять до вуличних культур, можна знайти Street Workout, Streetball, Street football, Skateboarding, Rollerblading, Trick scooter, BMX, Breaking, Street dance, Funky style dance, Parkour, Street Music, Street knowledge, Street Art & Graffiti, Streetwear тощо. Втім, вулична культура невпинно варіюється – одні форми стають менш актуальними, інші з’являються на їхнє місце. Деякі з цих занять навіть стали частиною олімпійської спільноти.

Щоб створити зв’язки між різними формами вуличних культур Єгор Матюхін заснував платформу Street Culture, юридичним представником якої є ГО «Центр вуличних культур». Організація дбає про можливості для містян реалізувати себе в будь-якій формі вуличної культури. 

У 2016  році в ході представники громадської організації спільно з мерією Харкова та за участі місцевих мешканців розробили програму розвитку вуличних культур міста на 2016-2021 роки. У 2020 році програму продовжили ще на п’ять років.

«Ми прагнули створити у Харкові місце, де всі вуличні культури могли би об’єднатися і взаємодіяти одна з одною, – розповідає Єгор Матюхін. – Спочатку в нас був план побудувати парк на 50 гектарів. Але реалізувати це було складно через надмірно велику площу – ніхто не знав, як це зробити. Тоді ми зменшили масштаб до невеликої ділянки у центрі міста, в Молодіжному парку. Результат нашої роботи сподобався і жителям, і міській владі. Зрештою, ми зійшлися на тому, що в кожному з дев’яти районів міста повинен з’явитися такий урбан-парк. Там передбачені локації і корти для стрітболу, стріт-футболу та панна-футболу, паркур-траса, скеледром для боулдерингу, скейт-парк, памп-трек, майданчики для воркауту та стріт-денсу тощо». 

Щоб знизити ризик травм, на стрітбольному корті та точках для воркауту і паркуру передбачили стійке і водночас м’яке покриття. Це також зручно для вуличних танців. 

У скейтпарку натомість зробили гладке покриття з не дуже крутими і високими фанерними фігурами. Ним зручно скористатися не лише професіоналам, але й райдерам -початківцям.

Разом із дизайнерами громадська організація розробила спеціальне кольорове кодування локацій та об’єктів, що допомагає відвідувачам урбан-парків легко орієнтуватися. Автори вибрали п’ять кольорів, які використовують у навігації, покритті кортів та спорядження. 

Важливою для авторів була відкритість простору. Адже вулична культура, за словами Єгора Матюхіна, має бути видимою і закликати проводити час із користю. 

Зараз у Харкові є вже три урбан-парки в різних районах: на бульварі Юр’єва, у Молодіжному парку і Холодногірському сквері. У 2021 році планують відкрити ще три – у парку Перемоги, на перетині вулиці Героїв Праці й проспекту Тракторобудівників і на території школи №11 (Немишлянський район Харкова). Важливо, що до розробки шкільного урбан-простору долучалися вчителі, батьки і самі школярі.

Мультифункціональний урбан-центр

У 2020 році активісти зі Street Culture розробили концепцію мультифункціонального центру вуличної культури. За словами Єгора Матюхіна, вулична культура і вуличний спорт уже давно вийшли за межі будинків культури, фітнес-центрів і тренажерних залів. Усе частіше місто стає майданчиком для тренувань, змагань і різних заходів. 

Активісти надихалися данським досвідом урбан-центрів, які ще там називають «стріт-мекою». Міська влада Харкова обіцяла виділити землю і засоби, щоб побудувати перший такий центр упродовж 2021-2022 років.

Урбан-центр вміщатиме 15 стилів вуличних культур. Там буде скейп-парк, споти (майданчики – ред.) для скейтерів, роллерів, бемеіксерів, трюкових самокатів, споти для стрітболу та стрітфутболу, паркуру, воркауту, вуличних танців, а також фото- і відеостудія, скеледром та боулдерінг спот, дошкільна академія для дітей, магазини одягу та спорядження, майданчик для освітніх проєктів тощо. Наразі у проєкті передбачено десять локацій.

«У нас було три варіанти відкриття урбан-центру. Перший – це отримати великий грант і відкрити центр як спільнота, другий – шукати інвестора і робити з цього бізнес, і третій – створювати його в співпраці з міською владою. Ми сподіваємося, що вдасться реалізувати один із трьох варіантів, або зробити мікс трьох варіантів. Новий урбан-центр створить умови для продовження нашої програми підтримки вуличних культур. А це, передусім, робота з молоддю і альтернативна освіта», – пояснює Єгор Матюхін. 

Як пояснює ініціатор проєкту, досвід створення урбан-парків дав йому особисто і всій команді організації нові знання і створив чудовий прецедент низової ініціативи, яка отримала підтримку міста. Сьогодні кожен урбан-парки відвідують більше 500 людей на день.

Урбан-центр має стати новим кроком у напрямку підтримки і популяризації вуличних культур. Єгор Матюхін сподівається, що не лише в Харкові. Для цього організація Street Culture у 2021 році в партнерстві з Українським культурним фондом (УКФ) розробила і впровадила ґрантову програму підтримки вуличних культур.

А саме зараз об’єднання Street Culture (ГО «Центр вуличних культур») разом із Urban Reform (ГО «Міські реформи») і Unique Build стали командою розробників спортивного кластеру ВДНГ у Києві – щоб поділитися досвідом створення урбан-парків зі столицею.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button