Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 277 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: facebook.com/nsaukraina

Девелоперська компанія Edelburg Development запропонувала ще один компромісний варіант фасаду торговельного центру «Дитячий світ» на Дарниці. Візуалізацію опублікувала Національна спілка архітекторів.

«Редевелопмент» пам’ятки пізнього модернізму обговорювали першого квітня на круглому столі. Архітектурна спільнота та громадськість вимагала збереження автентичного фасаду та дотримання вимог авторського права на будівлю.

«(Забудовники) розглядають можливість ґрунтовної реконструкції будівлі та її розширення за рахунок зведення поруч з нею прибудови», – повідомляють у Спілці архітекторів, додаючи, що компанія продовжить шукати архітектурне рішення з урахуванням зауважень.

Перша пропозиція реконструкції фасаду викликала хвилю обурення серед громадськості. Компанії Edelburg Development також пригадали неоднозначну репутацію, спричинену, зокрема, скандальним будівництвом ЖК Подол Град Vintage. Забудовник захищався такими аргументами: будівля не є об’єктом культурної спадщини, фасад у незадовільному стані, та узагалі він «іде всупереч реальним тенденціям розвитку рітейлу, яскравий приклад – реклама на будівлі».

Візуалізація: facebook.com/dytiachyi.svit.kyiv

Після критики забудовник запропонував інший варіант фасаду, який, утім, так само не передбачав збереження оригінального вигляду.

Візуалізація: facebook.com/dytiachyi.svit.kyiv

Тим часом Віктор Глеба, експерт у галузі містобудування, вважає, що суперечки навколо модерністського фасаду – це засіб відволікти увагу від зведення нової будівлі на місці парковки перед «Дитячим світом». На останньому рендері справді відображено «прибудову», або ж «другу чергу» ТЦ, а паркінг уже обнесли будівельним парканом.

Фото: facebook.com/victor.gleba

Універмаг «Дитячий світ», збудований за проєктом архітекторів Володимира Залуцького та Юрія Бородкіна, відкрився у вересні 1987 року. Фасад оздоблено перфорованою алюмінієвою конструкцією.

Читайте також: На Дарниці хочуть перебудувати модерністський «Дитячий світ». Ми поговорили з його архітектором

Оригінальний фасад «Дитячого світу». Проєкт Modernist Uniform Дани Косміної та Ганни Циби. Фото: facebook.com/danakos.architects

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button